info@farmaon.al

+355 67 50 23 332

"Rr. Elbasanit", Tiranë

 • Transport FALAS në Tiranë dhe FALAS kudo në Shqipëri për porosi 4000 L | Dërgesë e shpejtë në adresë | Paguaj Cash në dorëzim ose me kartë debiti/krediti

 • Transport FALAS në Tiranë dhe FALAS kudo në Shqipëri për porosi 4000 L | Dërgesë e shpejtë në adresë | Paguaj Cash në dorëzim ose me kartë debiti/krediti

 • Transport FALAS në Tiranë dhe FALAS kudo në Shqipëri për porosi 4000 L | Dërgesë e shpejtë në adresë | Paguaj Cash në dorëzim ose me kartë debiti/krediti

Tachipirina 120mg/5ml shurup (paracetamol)

Çmimi:531.00 L

Shurup me përmbajtje paracetamoli dhe përqëndrim 120mg/5ml
120 ml

Stock: S’ka stok

Informacion shtesë

Action

,

Brand

Formulation

Masa

120 ml

Suitable For

Përshkrimi

Çfarë është Tachipirina dhe për çfarë përdoret
Tachipirina është një shurup për përdorim oral, që ka si lëndë aktive paracetamolin.
Paracetamoli vepron duke ulur temperaturën (antipiretik) dhe duke pakësuar dhimbjen (analgjezik).
Tachipirina shurup përdoret për të rriturit dhe fëmijët me peshë mbi 7.2 kg (rreth 5-6 muajsh) për:
-trajtimin e patologjive që shoqërohen me temperaturë si: gripi, sëmundje ekzantematike (sëmundje infektive tipike në fëmijë dhe adoleshentë), sëmundje akute të traktit respirator;
-dhimbje të çfarëdolloj natyre (dhimbje koke, nevralgji, dhimbje muskulare dhe dhimbje të tjera me intensitet mesatar).
Ju duhet të këshilloheni me mjekun tuaj nëse gjendja e fëmijës tuaj nuk përmirësohet ose përkeqësohet mbas 3 ditësh trajtimi.

Çfarë duhet të dini përpara se të përdorni Tachipirinën
Mos përdorni Tachipirinë nëse:
-ju keni alergji nga paracetamoli ose nga ndonjëri prej përbërësve të pranishëm në formulim;
-vuani nga forma të rënda të anemisë hemolitike (sëmundje që vjen si pasojë e shkatërrimit të qelizave të kuqe të gjakut);
-vuani nga sëmundje të mëlçisë (sëmundje e rëndë hepatoqelizore).

Përkujdesje dhe paralajmërime
Këshillohuni me mjekun ose farmacistin tuaj përpara se të përdorni Tachipirinën.
Përdoreni atë me kujdes nëse:
-jeni përdorues i rregullt i alkoolit ose përdorni alkool me tepricë (3 ose më shumë pije alkoolike në ditë);
-vuani nga anoreksia (çrregullim ushqimor që karakterizohet nga mungesa ose pakësimi i oreksit);
-vuani nga bulimia (çrregullim ushqimor që shoqërohet me konsumim të tepruar të ushqimit dhe gjetjen e një mënyre për ta eleminuar atë);
-vuani nga cachexia (sëmundje që karakterizohet nga humbje e masës muskulare, hollim i lëkurës i shkaktuar nga një sëmundje kronike);
-keni ndjekur një regjim ushqimor të caktuar dhe të papërshtatshëm për kohë të gjatë (kequshqyerja kronike);
-vuani nga dehidratimi (humbje e ujit/lëngjeve në organizëm);
-vuani nga hipovolemia (zvogëlim i vëllimit të gjakut në organizëm);
-keni sëmundje të mëlçisë;
-jeni duke përdorur medikamente të tjera që ndryshojnë funksionin normal të mëlçisë;
-keni mungesë të glukozë-6-fosfat dehidrogjenazës;
-vuani nga anemia hemolitike.

Përdorimi në doza të larta ose/dhe për kohë shumë të gjatë
Përdorimi në doza të larta ose/dhe për kohë të gjatë i këtij medikamenti shkakton probleme të mëlçisë, të veshkave dhe ndryshime në formulën e gjakut. Problemet mund të variojnë nga të moderuara deri në shumë të rënda. Në këto raste mjeku juaj do monitorojë funksionin e mëlçisë, të veshkave dhe formulën e gjakut në mënyrë periodike.
Përpara se të përdorni këtë medikament thojini mjekut tuaj nëse vuani nga ndonjë sëmundje që prek mëlçinë ose veshkat.

Medikamente të tjera dhe Tachipirina
Tregojini mjekut ose farmacistit tuaj nëse jeni duke marrë, keni marrë apo do merrni medikamente të tjera. Tregojini mjekut medikamentet që po përdorni veçanërisht në rastet e mëposhtme:
-medikamente të cilat kanë në përmbajtje paracetamol. Gjatë trajtimit me paracetamol, përpara se ti jepni fëmijës tuaj apo të merrni për vete medikamente të tjera, sigurohuni që nuk kanë paracetamol në përmbajtje, pasi marrja në doza të larta mund të çojë në shfaqjen e efekteve anësore;
-medikamente të cilat ngadalësojnë zbrazjen e stomakut (p.sh antikolinergjikët, opioidët) pasi mund të vonojnë shfaqjen e efekteve të Tachipirinës;
-medikamente të cilat përshpejtojnë zbrazjen e stomakut (p.sh prokinetikët) pasi zvogëlojnë efektet e paracetamolit;
-kloramfenikol (antibiotik), rrit rrezikun për shfaqjen e efekteve anësore;
-antikoagolantë (barna që ngadalësojnë koagulimin e gjakut). Në këto raste marrja e dozave prej 4g në ditë për periudha më të gjata se 4 ditë duhet të bëhet nën mbikëqyrjen e mjekut;
-barna të cilat ndikojnë në efektin e mëlçisë si:
*rifampicina (antibiotik);
*cimetidina (medikament që përdoret në rastin e ulçerës së stomakut);
*antiepileptikë (medikamente që përdoren për të trajtuar epilepsinë) si: glutetimidi, fenobarbitali ose karbamazepinë;
*përdorim kronik i alkoolit;
*zidovudinë (medikament që përdoret për trajtimin e HIV).
Përdorimi i këtyre medikamenteve së bashku me Tachipirinën, kërkon mbikëqyrjen e mjekut.

Ndikimi tek analizat e gjakut
Nëse personi që do marrë Tachipirinë do i nënshtrohet analizave të gjakut, duhet të merret parasysh që paracetamoli mund të ndikojë tek nivelet e uricemisë dhe glicemisë.

Tachipirina dhe alkooli
Tachipirina duhet të përdoret me kujdes tek personat që konsumojnë alkool rregullisht ose që konsumojnë alkool në sasi të konsiderueshme (3 ose më shumë se 3 pije alkoolike në ditë), pasi ekziston rreziku për intoksikim.

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji
Nëse jeni shtatzënë, po planifikoni një shtatzëni, mendoni se jeni shtatzënë ose po ushqeni me gji, këshillohuni me mjekun ose farmacistin tuaj përpara përdorimit të këtij medikamenti.
Shtatzënia
Nëse është e nevojshme Tachipirina mund të përdoret gjatë shtatzënisë. Përdoret doza më e vogël e mundshme, për një kohë sa më të shkurtër. Këshillohuni me mjekun nëse doza që po merrni nuk është e mjaftueshme për të ulur temperaturën apo për të qetësuar dhimbjet si dhe nëse do ju duhet ta merrni më shpesh këtë medikament.
Ky medikament mund të përdoret gjatë ushqyerjes me gji vetëm në rastet kur është me të vërtetë i nevojshëm dhe nën mbikëqyrjen e mjekut.

Drejtimi i automjeteve dhe përdorimi i makinerive
Tachipirina nuk ndikon në drejtimin e automjeteve dhe as në aftësinë për të përdorur makineri të ndryshme.

Tachipirina përmban sukrozë
Nëse ju është thënë që keni intolerancë nga sheqernat, këshillohuni me mjekun tuaj përpara se të përdorni këtë medikament.

Tachipirina përmban methyl parahydroxybenzoate, i cili mund të shkaktojë reaksione alergjie.

Tachipirina përmban natrium
Ky medikament përmban 27.6 mg natrium (përbërësi kryesor i kripës së gjellës) në 20 ml shurup. Kjo është ekuivalente me 1.38% të dozës maksimale ditore të rekomanduar për një të rritur.

Nëse përdorni më shumë Tachipirine seç duhet
Në rastet e marrjes së dozave të Tachipirinës që tejkalon dozat normale, njoftoni në mënyrë të menjëhershme mjekun ose shkoni në spitalin më të afërt.
Simptomat
Në rastet e marrjes së dozave më të larta se dozat normale, fëmija juaj mund të përjetojë simptomat e mëposhtme në 12-48 orët e para:
-anoreksi (mungesë oreksi);
-të përzjera;
-të vjella;
-dobësi të përgjithshme;
-dëmtim të rëndë të mëlçisë (citoliza hepatike), që çon në mosfunksionim normal të mëlçisë (insufiçencë hepatoqelizore), shtim të prodhimit të metabolitëve acidikë (acidoza metabolike) dhe dëmtim të trurit (encefalopati);
-ndryshime në vlerat e përftuara nga analizat e gjakut (nivel i shtuar i transaminazave, i laktat dehidrogjenazës dhe i bilirubinës në gjak, ulje e nivelit të protrombinës).
Marrja e dozave më të larta të paracetamolit shton rrezikun për intoksikim dhe mund të çojë në vdekje, sidomos në rastet e mëposhtme:
-nëse vuani nga një sëmundje e mëlçisë;
-nëse konsumoni alkool në mënyrë kronike;
-nëse kequshqeheni;
-nëse konsumoni produkte apo merrni barna që shtojnë funksionin hepatik.

Nëse harroni të merrni Tachipirinë
Mos përdorni dyfishin e dozës për të kompensuar dozën që harruat të pini.

Nëse ndërprisni përdorimin e Tachipirinës
Nëse keni ndonjë pyetje në lidhje me përdorimin e Tachipirinës, pyesni mjekun ose farmacistin tuaj.

Efekte anësore të mundshme
Si të gjithë medikamentet e tjerë edhe ky medikament mund të shkaktojë efekte anësore, pavarësisht se jo të gjithë mund ti manifestojnë ato. Nëse ju ndodh ndonjëri nga efektet anësore të mëposhtme ndërprisni trajtimin dhe njoftoni menjëherë mjekun tuaj:
-reaksione alergjike të shoqëruara me:
*skuqje të lëkurës të shoqëruar me kruarje (urtikarie);
*enjtje të fytit (edemë laringu);
*enjtje të duarve, këmbëve, kyçeve, fytyrës, buzëve, gjuhës dhe/ose fytit (angioedemë);
*reaksione alergjike serioze (shok anafilaktik).
Personat që përdorin këtë medikament mund të shfaqin dhe efektet anësore të mëposhtme, shpeshtësia e të cilëve nuk është përcaktuar akoma.
Efekte të lidhura me gjakun dhe elementët e tij:
*zvogëlim i numrit të rruazave të bardha të gjakut (leukocitopeni/agranulocitozë);
*zvogëlim i numrit të trombociteve (trombocitopeni);
*rënie e niveleve të hemoglobinës, një substancë që merret me transportin e oksigjenit në gjak (anemi).
Efekte që lidhen me sistemin nervor:
*vertigo.
Efekte që lidhen me stomakun dhe zorrën:
*çrregullime në stomak dhe në zorrë.
Efekte që lidhen me mëlçinë:
*inflamacion (enjtje) e mëlçisë (hepatitis);
*dëmtim i funksionit të mëlçisë.
Efekte që lidhen me lëkurën dhe indet nënlëkurë:
*njolla të kuqe, irritime, petëza të bardha që shfaqen në sipërfaqe të lëkurës, hollim i lëkurës, eritema shumëformëshe, sindroma Steven-Johnson, nekrolizë epidermale toksike.
Janë raportuar raste të ralla të reaksioneve të rënda në lëkurë.

Efekte që lidhen me veshkat dhe me traktin urinar:
*dëmtim i funksionit normal të veshkave (dëmtim akut i veshkave);
*inflamacion i veshkave (nefrit intersticial);
*prania e gjakut në urinë (hematuria);
*mungesë ose pakësim në sasinë e urinës që prodhohet (anuri).

Raportimi i efekteve anësore
Nëse gjatë përdorimit të këtij bari, ju shfaqet një ose disa efekte anësore, këshillohuni me mjekun ose farmacistin tuaj. Kjo dhe në rastin kur shfaqet një efekt anësor që nuk është listuar në këtë fletë-udhëzues. Ju mund të bëni raportimin e efekteve anësore dhe nëpërmjet sistemit kombëtar https://www.aifa.gov.it/content/segnalazioni-reazioni-avverse. Duke raportuar efektet anësore, ju ndihmoni në shtimin e informacionit për këtë bar dhe në sigurinë e tij.

Si të ruani Tachipirinën
Mbajeni këtë mediakment në vende që nuk arrihen nga fëmijët.
Ky produk tmjekësor nuk kërkon ndonjë kusht specifik ruajtjeje.
Mund të përdoret deri në 1 vit mbas hapjes.
Mos e përdorni këtë medikament mbas datës së skadencës të shënuar në kuti. Skadenca i referohet ditës së fundit të atij muaji.

Pamja e medikamentit dhe e paketimit
Tachipirina është formulim në formë shurupi, me paketim parësor dhe të jashtëm. Në paketim është e pranishme dhe një shiringë dozatore dhe një kapak dozues për ta bërë më të lehtë llogaritjen e sasisë në ml, që do i jepni fëmijës tuaj bazuar në peshën e tij/saj.

Përpara përdorimit të këtij bari lexoni me kujdes fletëudhëzuesin e pranishëm në paketim, pasi ai përmban një informacion më të detajuar.
Për çdo paqartësi këshillohuni me mjekun ose farmacistin tuaj.

Përdorimi

Përdorni Tachipirinën në mënyrën siç e rekomandon mjeku ose farmacisti juaj. Nëse keni dyshime këshillohuni me mjekun ose farmacistin tuaj.

Të rriturit
Të rriturit mund të konsumojnë 20 ml shurup (480 mg), në një administrim të vetëm, dhe mund ta ripërsërisin këtë dozë nëse është e nevojshme mbas 4 orësh, pa kaluar 6 administrime në ditë.
Fëmijët me peshë të paktën 7.2 kg
Tek fëmijët është shumë e rëndësishme të respektohet doza bazuar në peshë dhe jo në moshë. Dozimi në moshë bëhet me përafërsi dhe shërben vetëm për qëllime informuese. Nëse mosha e fëmijës tuaj dhe pesha nuk përputhen me ato të paraqitura më poshtë, referojuni gjithmonë peshës trupore për të përcaktuar dozën e fëmijës tuaj.
*Fëmijët 5-6 muajsh kanë një peshë mbi 7.2 kg dhe mund të marrin 4.5 ml shurup deri në 4 herë në ditë (çdo 6 orë).
*Fëmijët 7-10 muajsh kanë një peshë mbi 8 kg dhe mund të marrin 5 ml shurup deri në 4 herë në ditë (çdo 6 orë).
*Fëmijët 11-14 muajsh kanë një peshë mbi 9 kg dhe mund të marrin 5.5 ml shurup deri në 4 herë në ditë (çdo 6 orë).
*Fëmijët 15-19 muajsh kanë një peshë mbi 10 kg dhe mund të marrin 6 ml shurup deri në 4 herë në ditë (çdo 6 orë).
*Fëmijët 20-23 muajsh kanë një peshë mbi 11 kg dhe mund të marrin 6.5 ml shurup deri në 4 herë në ditë (çdo 6 orë).
*Fëmijët mbi 2 vjeç kanë një peshë mbi 12 kg dhe mund të marrin 7.5 ml shurup deri në 4 herë në ditë (çdo 6 orë).
*Fëmijët mbi 3 vjeç kanë një peshë mbi 14 kg dhe mund të marrin 8.5 ml shurup deri në 4 herë në ditë (çdo 6 orë).
*Fëmijët mbi 4 vjeç kanë një peshë mbi 16 kg dhe mund të marrin 10 ml shurup deri në 4 herë në ditë (çdo 6 orë).
*Fëmijët mbi 5 vjeç kanë një peshë mbi 18 kg dhe mund të marrin 11 ml shurup deri në 4 herë në ditë (çdo 6 orë).
*Fëmijët mbi 6 vjeç kanë një peshë mbi 20 kg dhe mund të marrin 12.5 ml shurup deri në 4 herë në ditë (çdo 6 orë).
*Fëmijët mbi 7 vjeç kanë një peshë mbi 22 kg dhe mund të marrin 13.5 ml shurup deri në 4 herë në ditë (çdo 6 orë).
*Fëmijët mbi 8 vjeç kanë një peshë mbi 25 kg dhe mund të marrin 15.5 ml shurup deri në 4 herë në ditë (çdo 6 orë).
*Fëmijët mbi 9 vjeç kanë një peshë mbi 28 kg dhe mund të marrin 17.5 ml shurup deri në 4 herë në ditë (çdo 6 orë).
*Fëmijët mbi 10 vjeç kanë një peshë nga 31-32 kg dhe mund të marrin 19 ml shurup deri në 4 herë në ditë (çdo 6 orë).

Për fëmijët me peshë më të vogël se 7.2 kg, ka forma më të përshtatshme të Tachipirinës si: Tachipirina me pika 100mg/ml dhe Tachipirina supostë 62.5 mg.
Tek fëmijët mbi 10 vjeç për shkak të pubertetit pesha nuk mund të përgjithësoshet. Prandaj për fëmijët mbi 10 vjeç doza do përcaktohet në bazë të peshës trupore.
Fëmijët që janë 33-40 kg mund të konsumojnë 20 ml shurup në një dozë unike dhe mund ta ripërsërisin këtë dozë çdo 6 orë nëse është e nevojshme, pa kaluar 6 doza në ditë.
Adoleshentët me peshë mbi 40 kg dhe të rriturit mund të konsumojnë 20 ml shurup në një dozë unike, dhe nëse është e nevojshme mund ta përsërisin pas 4 orësh, pa kaluar 6 doza në ditë.
Nëse fëmija juaj është diagnostikuar nga mjeku me dëmtim të rëndë të veshkave, intervali kohor midis dy dozave duhet të jetë të paktën 8 orë.

Kohëzgjatja e trajtimit:
Mos merrin për vete dhe mos i jepni fëmijës tuaj Tachipirinë më shumë se 3 ditë rresht pa u këshilluar me mjekun tuaj. Mjeku duhet të përcaktojë nëse trajtimi duhet të zgjasë më shumë se 3 ditë apo jo.

Udhëzime për përdorim
Në brendësi të paketimit do të gjeni një shiringë dozuese dhe një kapak dozues, të nevojshëm për administrimin e dozave të sakta.
Shishja e tachipirinës shurup është e pajisur me një tapë sigurie. Udhëzimet për hapjen dhe mbylljen janë si më poshtë:
*për ta hapur shishen ushtroni presion për poshtë dhe në të njëjtën kohë rrotullojeni tapën;
*për ta mbyllur shishen, vendosni tapën dhe rrotullojeni duke ushtruar presion për poshtë.
*hiqni kapakun dhe vendosni majën e shiringës dozuese në vrimën që gjendet në kapakun e brendshëm.
*kthejeni shishen me kokë poshtë.
*mbajeni shiringën të palëvizur dhe merrni aq ml sa ju duhen për t’ia dhënë fëmijës tuaj.
*ktheni shishen në pozicionin fillestar.
*hiqni shiringën.
*vendosni majën e shiringës në gojën e fëmijës dhe jepini të gjithë sasinë e shurupit që keni marrë. Sasitë që mbeten në shiringë nuk ripërdoren më.
*Për sasi më të mëdha se 5 ml nxirrni sasinë e dëshiruar nga shishja mes saj dhe më pas kalojeni te kapaku dozator. Kur të keni marrë sasinë e duhur të shurupit në ml jepjani atë fëmijës tuaj.
Pas përdorimit mbylleni shishen me kapak. Lani shiringën dhe kapakun dozues me ujë të ngrohtë, lejini të thahen dhe mbajini larg fëmijëve tuaj.

Përbërësit

përbërësi kryesor: paracetamol (5 ml of syrup contains 120 mg of paracetamol)
përbërës të tjerë: sucrose (see section “Tachipirina contains sucrose”), methyl parahydroxybenzoate (see section “Tachipirina contains methyl parahydroxybenzoate”), sodium citrate, sodium saccharin, (see section “Tachipirina contains sodium”), potassium sorbate, Macrogol 6000, citric acid monohydrate, strawberry flavouring, mandarin flavouring, purified water.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Compare ×
Let's Compare! Continue shopping