Ichthyosis vulgaris

Çfarë është Ichthyosis vulgaris?

Ichthyosis përfaqëson një sëmundje të lëkurës me shumë variete, nga të cilët Ichthyosis vulgaris përbën formën më të zakonshme dhe njëkohësisht më të lehtë.

Ichthyosis vulgaris është një sëmundje e lëkurës e trashëguar në pjesën më të madhe të rasteve, por edhe e fituar gjatë jetës si pasojë e sëmundjeve ose disa medikamenteve të përdorur.

Lëkura e prekur me këtë çrregullim nuk i largon qelizat e vdekura të saj. Qelizat riprodhohen sipas një cikli normal, por nuk shkëputen nga sipërfaqja e lëkurës pasi vdesin, siç ndodh në një lëkurë të shëndetshme. Kjo bën që qelizat e thata dhe të vdekura të lëkurës të grumbullohen në sipërfaqe të saj. Njihet gjithashtu si “sëmundja e luspave të peshkut”, sepse lëkura e vdekur grumbullohet në formën e luspave në lëkurë, në një model të ngjashëm me luspat e peshkut.

Simptomat e ichthyosis vulgaris

Simptomat e ichthyosis vulgaris janë zakonisht më të dukshme në dimër, kur ajri është më i ftohtë dhe më i thatë. Njollat ​​e lëkurës së thatë zakonisht shfaqen në bërryla dhe në pjesën e poshtme të këmbëve. Më shpesh prek këmbët në segmente të trashë dhe të errët. Në raste të rënda, ichthyosis vulgaris mund të shkaktojë gjithashtu çarje të thella dhe të dhimbshme në shputat e këmbëve ose në pëllëmbët e duarve.

Simptomat më të zakonshme janë:

 • kruarje e lëkurës;
 • “luspa” në formë shumëkëndëshi në lëkurë;
 • lëkurë shumë të thatë;
 • lëkurë e trashë që zbutet me shumë vështirësi;

Çfarë e shkakton ichthyosis vulgaris?

Ichthyosis vulgaris mund të jetë një çrregullim i pranishëm që në lindje, ose të shfaqet në vitet e para të jetës së një fëmije. Zakonisht zhduket gjatë fëmijërisë së hershme. Disa njerëz mund të mos kenë më simptoma gjatë jetës së tyre, por për disa të tjerë, mund të rishfaqet gjatë moshës madhore.

Ashtu si me shumë sëmundje të tjera të lëkurës, gjenetika luan një rol në transmetimin e ichthyosis vulgaris. Trashëgimi tek pasardhësit ndjek një model autosomik dominant. Kjo do të thotë se mjafton vetëm një prind që të zotërojë gjenin përgjegjës për këtë sëmundje, në mënyrë që t’ia kalojë atë fëmijës së tij. Është një nga çrregullimet më të zakonshme të trashëguara të lëkurës.

Në raste të rralla, të rriturit mund të zhvillojnë ichthyosis vulgaris edhe nëse nuk mbartin gjenin e dëmtuar. Megjithëse kjo është e rrallë dhe më së shumti shoqërohet me kushte të tjerë, duke përfshirë sëmundje si kancer, mosfuksionim i veshkave, sëmundje të tiroides ose edhe me marrjen e disa llojeve të medikamenteve.

Ichthyosis vulgaris mund të ndodhë gjithashtu së bashku me çrregullime të tjera të lëkurës, të tilla si dermatiti atopik ose keratosis pilaris.

Trajtimi i ichthyosis vulgaris

Aktualisht nuk ka kurë për ichthyosis vulgaris. Megjithatë, trajtimi mund t’ju ndihmojë të menaxhoni simptomat.

 • Bëni dush ose banjë çdo ditë ose më shumë se një herë në ditë. Uji dhe hidratimi i shpeshtë i lëkurës i zbut luspat.
 • Eksfoljimi i lëkurës me një sfungjer natyral (loofa) ose një aksesor të posaçëm pas dushit, mund të ndihmojë në largimin e lëkurës së tepërt.
 • Aplikoni menjëherë pas dushit dhe rregullisht çdo ditë hidratues që përmbajnë ure ose propilen glikol. Këta përbërës ndihmojnë lëkurën të qëndrojë e lagësht dhe të ruajë një nivel të mirë hidratimi.

Disa produkte me ure në përmbajtje që mund të gjeni në FarmaOn.al :

 • Përdorimi i një lagështuesi në ambjentin e shtëpisë do të shtojë lagështinë e  ajrit dhe do të parandalojë tharjen e mëtejshme të lëkurës.
 • Përdorni produkte me AHA (Alfahidroksi acide). Acidi laktik ose AHA të tjera janë komponime, të përdorura gjithashtu në kozmetikë, të cilët ndihmojnë lëkurën të largojë qelizat e vdekura nëpërmjet veprimit eksfoljues. Përdorimi gjithashtu i produkteve me acid laktik ose salicilik mund të ndihmojë në largimin e qelizave të vdekura nga lëkura.

Disa produkte me alfahidroksiacide në përmbajtje që mund të gjeni në FarmaOn.al

 • Retinoidet. Retinoidet janë derivate të vitaminës A dhe mund të përdoren vetëm me rekomandimin e mjekut specialist, në raste të vështira të pranisë së ichthyosis vulgaris, për të ngadalësuar prodhimin e qelizave të lëkurës.

Komplikacionet që lidhen me Ichthyosis vulgaris

Komplikacionet që lidhen me ichthyosis vulgaris mund të përfshijnë:

 • Infeksione të lëkurës;
 • Fëmijët që vuajnë nga kjo sëmundje mund të kenë një rrezik më të lartë të zhvillimit të ekzemës, astmës, etheve të barit dhe urtikaries;
 • Dehidratim, flluska, humbje të shpejtë të kalorive dhe alergji të lëkurës;
 • Probleme psikologjike për shkak të pamjes së lëkurës.

Burimet:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21069-ichthyosis-vulgaris
https://www.healthline.com/health/ichthyosis-vulgaris#coping

Ndosht mund t’ju interesojnë edhe artikujt e mëposhtëm:

Çfarë është lëkura e thatë

Lëkurë e thatë vs lëkurë e dehidratuar

Çfarë duhet të dini rreth rosacea