Test shtatzënie? Ja informacioni që të nevojitet.

Një test shtatzënie në kushte shtëpie është një test i thjeshtë,  që në pak minuta mund të tregojë nëse një shtatzëni ka ndodhur ose jo, duke dedektuar një hormon të veçantë në urinë.

Për një femër, vendimi për të kryer një test shtatzënie mund të shkaktojë ankth dhe gjendje stresi, sepse rezultati mund të ndryshojë jetën e saj. Ky stres krijohet në disa raste sepse ajo e dëshiron një shtatzëni dhe në raste të tjera sepse shtatzënia është e padëshiruar në atë moment të jetës.

Femrat që janë seksualisht aktive mund të mbeten shtatzënë nëse kryejnë marrëdhënie seksuale të pambrojtura. Shanset që shtatzënia të ndodhë janë më të mëdha në pjesën e parë të ciklit. Kjo lidhet me fazat e ciklit menstrual dhe me proçesin e ovulacionit.

 Disa femra kanë një cikël menstrual të rregullt, kurse disa të tjera jo.

Një femër që ka një cikël menstrual të rregullt, ka më shumë gjasa që të mbetet shtatzënë rreth mesit të ciklit, deri në dy javë përpara ardhjes së ciklit tjetër (periudha e ovulimit).

Femrat të cilat kanë një cikël menstrual çrregullt, nuk e dinë me saktësi se kur janë në periudhë ovulimi. Prandaj, rreziku që të ndodhë shtatzënia, nëse kryejnë marrëdhënie seksuale të pambrojtura është i lartë në çdo moment.

Por si e kupton një femër nëse është shtatzënë ose jo?

Shenjat e një shtatzënie të mundshme

Zakonisht gjatë ciklit menstrual, për shkak të ndryshimeve hormonale, femrat pësojnë disa ndryshime në humor, në oreks, në sjellje etj.

Një vonesë e ciklit  tregon që diçka nuk shkon. Shanset që të jeni shtatzënë, nëse keni kryer marrëdhënie të pambrojtuara dhe keni simptomat e mëposhtme janë të mëdha:

 • vonesë të ciklit;
 • fryrje, enjtje dhe dhimbje gjoksi;
 • gjakderdhje e lehtë;
 • ngërçe;
 • të përzjera, të vjella dhe marrje mendsh;
 • ndjesi lodhjeje dhe këputje;
 • neps për ushqime nga më të ndryshmet dhe më të çuditshmet;
 • luhatje të humorit, për shkak të ndryshimeve hormonale.

Të gjithë këta janë faktorë që e bëjnë një femër të dyshojë që është shtatzënë. Kryerja e një testi shtatzënie mbështet apo hedh poshtë këto dyshime.

Testi i shtatzënisë që kryhet në kushte shtëpie është 99% i sigurt. Mund të bëhet në çdo moment të ditës, pavarësisht se në disa raste rekomandohet të kryhet në mëngjes, pasi urina e mëngjesit është më e përqëndruar dhe përmban sasi më të lartë të hormonit që do të detektohet.

Nëse cikli juaj menstrual është i rregull, ju rekomandojmë që testi i shtatzënisë të bëhet të paktën dy javë pas ditës së ovulimit.

Nëse keni një cikël menstrual të çrregullt, atëherë testi duhet të bëhet të paktën dy javë pas kryerjes së marrëdhënies seksuale të pambrojtur.

Për të qënë edhe më të sigurt testi i shtatzënisë duhet të bëhet në momentin që ka vonesë të ciklit menstrual.

Çfarë duhet të dimë për testin e shtatzënisë?

Testi i shtatzënisë detekton hormonin HCG (human chorionic gonadotropin), një hormon që nis  të prodhohet në organizëm sapo konceptohet një shtatzëni. HCG detektohet në gjak dhe në urinë.

Testet e shtatzënisë që kryhen në shtëpi detektojnë këtë hormon në urinë, kur ka arritur një përqëndrim të caktuar, prandaj nëse testi kryhet më shpejt seç duhet, rezultati mund të dalë negativ, edhe pse shtazënia ka ndodhur.

Nëse rezultati është pozitiv, duhet të këshilloheni me një mjek i cili do t’ju rekomandojë teste të mëtejshme, për të konfirmuar rezultatin e përftuar.

Si përdoret një test shtatzënie?

Testi i shtatzënisë është shumë i thjeshtë në përdorim dhe tepër i shpejtë. Më poshtë ju tragojmë përdorimin e saktë, për të evituar gabimet.

Test shtatzënie kasetë – përdorimi

Përdorimi i një test shtatzënie “kasetë”:

 1. Nxirrni testin nga paketimi përpara se ta përdorni dhe jo më herët;
 2. Mblidhni një sasi të vogël urine në një gotë plastike dhe nëpërmjet një pikatoreje pikoni 3-4 pika tek rezervuari i testit;
 3. Prisni 3-5 minuta përpara se të lexoni rezultatin;
 4. Shfaqja e një vije në pjesën e kontrollit (emertuar me C) nënkupton rezultat negativ,
 5. Shfaqja e dy vijave ( në zonat C dhe T) nënkupton rezultat pozitiv, pra jeni shtatzënë;
Test shtatzënie stilolaps- përdorimi

Përdorimi i një test shtatzënie i llojit “stilolaps”;

 1. Nxirrni testin nga paketimi përpara se ta përdorni dhe jo më herët;
 2. Kaloni pjesën absorbuese të testit në rrjedhën e urinës për të paktën 5 sekonda;
 3. Prisni 3-5 minuta përpara se të lexoni rezultatin;
 4. shfaqja e një vije nënkupton një rezultat negativ, kurse shfaqja e dy vijave nënkupton një rezultat pozitiv.

Sido të jetë testi që keni përdorur, mosshfaqja  e asnjë vije, ose shfaqja e vetëm një vije në zonën e testimit T tregon se testi është invalid. Kjo do të thotë se testi nuk është i rregullt ose nuk është përdorur në mënyrën e duhur.

Në këtë rast duhet të përsëritet analiza me një test të ri.

Çfarë nënkupton një rezultat fals pozitiv në një test shtatzënie?

Ka raste, dhe pse të rralla, kur testi i shtatzënisë rezulton pozitiv dhe pa qënë shtatzënë. Kjo ndodh për disa arsye:

 • nëse keni kryer abort pak kohë më parë se të kryeni testin e shtatzënisë;
 • nëse testi i shtatzënisë nuk është realizuar sipas udhëzimeve;
 • nëse përdorni medikamente me bazë hormonale si: Pregnyl, Ovitrel, Novarel;
 • nëse vuani nga probleme shëndetësore specifike si: kiste, infeksion i rrugëve urinare, mosfunksionim normal i veshkave etj;
 • në rastet e një shtatzënie ektopike (shtatzëni ku fetusi vendoset jashtë uterusit)

Çfarë nënkupton një rezultat fals negativ në një test shtatzënie?

Një rezultat fals negativ nënkupton një test shtatzënie me rezultat negativ dhe pse femra është shtatzënë. Kjo ndodh:

-nëse testi është kryer shumë herët dhe nuk ka sasi të konsiderueshme të HCG-së, që mund të dedektohet prej tij;

-nëse kemi të bëjmë me një test invalid, pra të pavlefshëm.


Disa teste shtatzënie që mund të gjeni në FarmaOn :


Ndoshta mund t’ju interesojnë edhe artikujt e mëposhtëm:

“Arsyet përse kemi-vonesë menstruacionesh”

A është e sigurtë kryerja e marrëdhënieve seksuale gjatë shtatzënisë?