info@farmaon.al

+355 67 50 23 332

"Rr. Elbasanit", Tiranë

 • Transport FALAS në Tiranë dhe FALAS kudo në Shqipëri për porosi 4000 L | Dërgesë e shpejtë në adresë | Paguaj Cash në dorëzim ose me kartë debiti/krediti

 • Transport FALAS në Tiranë dhe FALAS kudo në Shqipëri për porosi 4000 L | Dërgesë e shpejtë në adresë | Paguaj Cash në dorëzim ose me kartë debiti/krediti

 • Transport FALAS në Tiranë dhe FALAS kudo në Shqipëri për porosi 4000 L | Dërgesë e shpejtë në adresë | Paguaj Cash në dorëzim ose me kartë debiti/krediti

Tachipirina 500 mg (paracetamol)

Çmimi:618.00 L

Supozitorë me përmbajtje paracetamoli 500 mg
Paketim x 10 supozitorë

Stock: Ka stok

SKU: 001326
Etiketa: , , , ,

Informacion shtesë

Action

,

Brand

Formulation

Masa

10 supozitorë

Suitable For

Përshkrimi

Çfarë është Tachipirina?
Tachipirina ka si princip aktiv paracetamolin, që vepron për të ulur temperaturën (veprim antipiretik) dhe për të pakësuar dhimbjen (veprim analgjezik).
Tachipirina përdoret tek fëmijët për:
-trajtimin simptomatik të gjendjeve febrile si gripi, sëmundjeve ekzantematike (sëmundje infektive tipike tek fëmijët dhe adoleshentët), sëmundje akute të traktit respirator etj;
-pakësimin e dhimbjeve me origjinë dhe shkak të ndryshëm (dhimbja e kokës, nevralgjitë, dhimbjet muskulare dhe situata të tjera të shoqëruara me dhimbje me intensitet të mesëm).
Drejtojuni mjekut tuaj nëse fëmija juaj nuk ka përmirësim ose ka përkeqësim mbas 3 ditësh trajtimi me paracetamol.

Çfarë duhet të dini përpara se të përdorni Tachipirinën
Mos përdorni Tachipirinë nëse:
-ju keni alergji nga paracetamoli ose nga ndonjëri prej përbërësve të pranishëm në formulim;
-vuani nga forma të rënda të anemisë hemolitike (sëmundje që vjen si pasojë e shkatërrimit të qelizave të kuqe të gjakut);
-vuani nga sëmundje të mëlçisë (sëmundje e rëndë hepatoqelizore).

Paralajmërime dhe përkujdesje
Këshillohuni me mjekun ose farmacistin tuaj përpara përdorimit të Tachipirinës.
Bëni kujdes gjatë përdorimit të Tachipirinës nëse:
-konsumoni rregullisht alkool ose konsumoni alkool me tepricë (më shumë se 3 pije alkoolike në ditë);
-vuani nga anoreksia (shqetësim ushqimor që karakterizohet nga mungesa ose pakësimi i oreksit);
-vuani nga bulimia (shqetësim ushqimor gjatë së cilit një person konsumon sasi të tepërta të ushqimit dhe më pas gjen një mënyrë për ti eleminuar ato);
-vuani nga “cachessia” (humbje e masës muskulare, zvogëlim i peshës trupore, hollim i lëkurës si pasojë e sëmundjeve kronike);
-prej kohësh jeni duke u kequshqyer;
-vuani nga dehidratimi (humbje e tepërt e lëngjeve);
-vuani nga hipovolemia (zvogëlim i vëllimit të gjakut në qarkullim);
-vuani nga sëmundje të mëlçisë (insufiçencë hepatike, hepatit, sindroma Gilbert);
-përdoret së bashku me medikamente të tjera që përkeqësojnë funksionin e mëlçisë;
-vuani nga mungesa e glukozë-6-fosfat dehidrogjenazës (substancë që gjendet normalisht në trupin njerëzor, mungesa e së cilës mund të shkaktojë një sëmundje të gjakut);
-vuani nga anemia hemolitike (shkatërrim i rruazave të kuqe të gjakut).

Përdorimi në doza të larta ose/dhe për kohë shumë të gjatë
Përdorimi në doza të larta ose/dhe për kohë të gjatë i këtij medikamenti shkakton probleme të mëlçisë, të veshkave dhe ndryshime në formulën e gjakut. Problemet mund të variojnë nga të moderuara deri në shumë të rënda. Në këto raste mjeku juaj do monitorojë funksionin e mëlçisë, të veshkave dhe formulën e gjakut në mënyrë periodike.
Përpara se të përdorni këtë medikament thojini mjekut tuaj nëse vuani nga ndonjë sëmundje që prek mëlçinë ose veshkat.

Fëmijët dhe adoleshentët
Supozitorët e Tachipirinës 250 mg mund të përdoren tek fëmijët dhe te adoleshentët me peshë trupore 11-40 kg.

Medikamentet e tjera dhe Tachipirina
Informoni mjekun ose farmacistin tuaj nëse jeni duke përdorur apo keni përdorur kohët e fundit medikamente të tjera.
Në veçanti duhet të informohet mjeku nëse po merrni:
-medikamente të tjera që kanë si lëndë aktive paracetamolin. Gjatë trajtimit me paracetamol, përpara se të merrni dhe ti jepni fëmijës tuaj medikamente të tjera, kontrollini nëse ato përmbajnë ose jo paracetamol, pasi marrja e tij në doza të larta shkakton efekte anësore të padëshiruara;
-medikamente që vonojnë zbrazjen e stomakut si p.sh antikolinergjikë ose opioidë, pasi vonojnë fillimin e veprimit të Tachipirinës;
-kolestiraminë (medikament që përdoret për të ulur nivelet e kolesterolit në gjak), pasi pakëson efektin e paracetamolit;
-kloramfenikol (antibiotik) pasi mund të shtojë rrezikun për shfaqjen e efekteve të padëshiruara;
-antikoagolantë (medikamente që përdoren për të holluar gjakun). Në rastet kur merren doza të larta paracetamoli (4 gram në ditë për të paktën 4 ditë) jepini fëmijës ose merrni për vete Tachipirinë vetëm nëse e ka rekomanduar mjeku;
-rifampicinë (antibiotik);
-cimetidinë (një medikament që përdoret për trajtimin e ulçerës së stomakut);
-antiepileptikë (medikamente që përdoren për trajtimin e epilepsisë) si p.sh glutetimidi, fenobarbitali, karbamazepina;
-zidovudinë (medikament që përdoret për trajtimin e HIV-it).
Përdorimi i këtyre medikamenteve së bashku me paracetamolin bëhet nën mbikëqyrjen e mjekut.

Analizat e gjakut dhe paracetamoli
Kush merr tachipirinë duhet të marrë parasysh që mund të ketë ndikim në vlerat e uricemisë dhe glicemisë, nëse bën një analizë gjaku.

Tachipirina dhe alkooli
Përdorimi i alkoolit së bashku me Tachipirinën rrit rrezikun për intoksikim.

Tachipirina gjatë përdorimit të makinës ose mjeteve të tjera
Tachipirina nuk ndikon në aftësinë e individëve për të ngarë makinën apo për të përdorur makineri të tjera.

Nëse përdorni më shumë Tachipirinë seç duhet
Në rast të marrjes aksidentale të dozave të Tachipirinës më të larta se norma, njoftoni menjëherë mjekun tuaj ose drejtohuni në spitalin më të afërt.
Simptomat:
Në rastet e marrjes së dozave shumë të larta të paracetamolit, simptomat që shfaqen zakonisht tek fëmijët brenda 12-48 orësh janë:
-anoreksia (mungesa ose humbja e oreksit), të vjella dhe të përzjera që shoqërohen me një dobësi të përgjithshme;
-ndryshime në vlerat e përftuara gjatë një analize gjaku (rritje të bilirubinës në gjak, rritje të laktodehidrogjenzës, rritje të transaminazave hepatike, ulje të nivelit të protrombinës);
-dëmtime të mëlçisë që mund të çojnë në koma dhe në vdekje.
Marrja e dozave shumë të larta të paracetamolit shton rrezikun për intoksikim dhe mund të çojë në vdekje, kryesisht në rastet e mëposhtme:
-nëse përsoni vuan nga sëmundje të mëlçisë;
-nëse është alkolist kronik;
-nëse personi kequshqehet prej kohësh;
-nëse përsoni po përdor dhe medikamente të tjera të cilët shtojnë punën e mëlçisë.

Trajtimi
Mjeku, bazuar në llojin dhe intensitetin e shenjave, jep terapinë e përshtatshme mbështetëse.

Nëse harroni të pini Tachipirinë mos dyfishoni dozën, për të kompensuar dozën e harruar.

Nëse ndërprisni trajtimin me Tachipirinë:
Pyesni mjekun ose farmacistin tuaj për çdo dyshim që keni në lidhje me këtë medikament.

Efekte anësore të mundshme
Si të gjithë medikamentet e tjerë, edhe Tachipirina mund të shkaktojë efekte anësore, pavarësisht se jo të gjithë personat i manifestojnë.
Nëse fëmija juaj shfaq efektet e mëposhtme anësore, ndërprisni përdorimin e këtij medikamenti dhe kontaktoni menjëherë mjekun tuaj:
-reaksione alergjike:
*skuqje e lëkurës e shoqëruar me kruarje (urtikarie);
*enjtje e fytit (edemë e laringut);
*enjtje e duarve, këmbëve, kaviljes, fytyrës, buzëve, gjuhës dhe/ose fytit (angioedema);
*reaksion i rëndë alergjik (shok anafilaktik).
Gjithashtu, kush përdor këtë medikament mund të shfaqë efektet anësore të mëposhtme, për të cilat nuk ka të dhëna të mjaftueshme për të përcaktuar shpeshtësinë e shfaqjes.
-pakësim i numrit të trombociteve në gjak (trombocitopeni);
-pakësim i numrit të rruazave të bardha në gjak (leukocitopeni/agranulocitozë);
-pakësim të hemoglobinës në gjak, substancë që merret me transportin e oksigjenit në gjak (anemi);
-vertigo (marrje mendsh);
-shqetësime në stomak dhe në zorrë;
-funksion jonormal të mëlçisë;
-inflamacion të mëlçisë (hepatit);
-njolla të kuqe, lezione me zona ku kemi humbje të lëkurës, flluska, eritemë shumëformëshe, sindromi Steven-Johnsons, nekrolizë epidermale toksike;
-pakësim të funksionit renal (insufiçencë renale akute);
-inflamacion të veshkave (nefrit intersticial);
-ematuri (prania e gjakut në urinë);
-anuri (prodhim i pakët i urinës).

Janë raportuar shumë rrallë reaksione të rënda të lëkurës.

Raportim i efekteve anësore
Nëse keni një efekt anësor çfarëdo, përfshirë dhe ata të listuar më sipër drejtojuni mjekut ose farmacistit tuaj.
Gjithashtu mund të bëni raportim direkt të efekteve anësore në adresën ëëë.agenziafarmaco.gov.it/it/responsabili.
Duke raportuar efektet anësore ju kontribuoni në shtimin e informacioneve për sigurinë e këtij medikament.

Si ta ruani Tachipirinën
Mbajeni këtë medikament larg vëndeve që mund të arrihen nga fëmijët.
Mos e përdorni këtë medikament pasi të ketë kaluar data e skadencës e shënuar në kuti. Data e skadencës i referohet ditës së fundit të atij muaji.
Të ruhet nën 25ºC.

Paketimi dhe pamja
Supozitorët e tachipirinës janë me ngjyrë të bardhë në kremoze, të ambalazhuar në blistera me 5 supozitorë dhe në kuti me nga 10 supozitorë.

Përpara përdorimit të këtij medikamenti lexoni me kujdes fletëudhëzuesin e pranishëm në paketim, pasi ai përmban një informacion më të detajuar.
Për çdo paqartësi këshillohuni me mjekun ose farmacistin tuaj.

Përdorimi

Përdorni Tachipirinën supozitor në mënyrën si është përshkruar në fletë-udhëzues ose siç e rekomandon mjeku ose farmacisti juaj. Nëse keni dyshime këshillohuni me mjekun ose farmacistin tuaj.

Për fëmijët është shumë e rëndësishme të ndiqet dozimi në bazë të peshës.
Më poshtë keni një informacin në lidhje me dozën bazuar në peshën trupore dhe me përafërsi në moshë:
*Fëmijët 6.5-8 vjeç peshojnë afërsisht 21-25 kg, dhe mund të përdorin një supozitor në rrugë rektale, çdo 8 orë nëse është e nevojshme. Të mos kalohet doza maksimale prej 3 supozitorësh në ditë.
*Fëmijët 8-11 vjeç peshojnë afërsisht 26-40 kg, dhe mund të përdorin një supozitor në rrugë rektale, çdo 6 orë nëse është e nevojshme. Të mos kalohet doza maksimale prej 4 supozitorësh në ditë.

Për fëmijët me peshë më të vogël se 21 kg doza të tjera supozitorësh dhe forma të tjera të Tachipirinës janë më të përshtatshme për t’u përdorur.
Këshillohuni me mjekun dhe/ose farmacistin tuaj në këto raste.

Nëse fëmija vuan nga sëmundje të mëlçisë (mosfunksionim i mëlçisë)
Nëse fëmija juaj është diagnostikuar nga mjeku me dëmtime të rënda të mëlçisë, duhet të ketë të paktën një distancë kohore prej 8 orësh nga doza në dozë.

Kohëzgjatja e trajtimit
Mos i jepni fëmijës tuaj Tachipirinë më shumë se 3 ditë rresht, pa u këshilluar me mjekun tuaj. Mjeku duhet të gjykojë nëse është e nevojshme marrja për kohë më të gjatë apo jo.

Përbërësit

përbërësi kryesor është paracetamoli.
Përbërës të tjerë: gliceride semi sintetike të ngurta

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Compare ×
Let's Compare! Continue shopping