Alergji nga boja e flokëve e lidhur me PPD

Shumë prej jush mund të jenë hasur me një situatë irritimi të skalpit gjatë lyerjes së flokëve. Nëse keni bërë analizat ose testin e alergjisë, me siguri keni dëgjuar për alergji nga boja e flokëve e shkaktuar nga PPD.


Po cfarë është PPD?


Paraphenylenediamine (PPD) është një substancë kimike, e cila përdoret gjerësisht në bojrat e flokëve. Kjo substancë në fakt e bën bojën të duket më natyrale dhe ngjyrën më të qendrueshme.

PPD gjithashtu përdoret edhe në industrinë tekstile si ngjyrues, në produkte kozmetike me ngjyra të errëta, për tatuazhet e përkohshme të njohura si henna tattoo etj
Forma e  PPD që shkakton reaksione alergjike ne fakt është ajo pjesërisht e oksiduar.Cilët persona mund të jenë alergjikë nga PPD?

Cdokush mund të ketë alergji nga boja e flokëve nga PPD si psh:

  • Vetë parukierët  të cilët çdo ditë merren me procesin e lyerjes së flokëve;
  • Personat që lyejnë rregullisht flokët, sidomos me nuanca të errëta;
  • Fotografët të cilët merren çdo ditë me filmat e fotografive;
  • Personat që kanë tatuazhe të përkohshme me ngjyrë të zezë.


Cilat janë shenjat klinike që shfaq alergjia nga PPD?


Shenjat e alergjisë nga PPD shfaqen si akute, subakute ose dhe kronike në zonat që bien direkt në kontakt me bojën.
Një nga shenjat më të shpeshta është skuqje dhe djegie në zonën ku lëkura ka rënë në kontakt me bojën, sidomos në zonën pas veshëve dhe qafës. Në raste të tjera më të komplikuara shfaqen skuqje, rrjepje, madje dhe fryrje të qepallave të syrit, fytyrës dhe qafës. Te individët që kanë bërë një tatuazh të përkohshëm, shenjat mund të shpërthejnë pas 1-2 javësh.
Personat të cilët e kanë PPD pjesë të punës së tyre të përditshme mund të kenë gjasa t’u zhvillohet dermatit i duarve. 

Alergjitë nga PPD mund të shfaqin shenja si eritema multiforme ose urtikaria e kontaktit.Si të kuptoni nëse jeni alergjik nga PPD?

Ka 2 mënyra për të zbuluar nëse jeni alergjik apo jo nga PPD;

1. Mënyra më testim të bojës së flokëve/ tattoo para përdorimit.

Këtë test mund ta bëni në shtëpi ose në parukeri, para proçesit të lyerjes. Mjafton që pasi të keni përzier përbërësit e bojës(në sasi fare të vogël), të aplikoni në lëkurën tuaj tek parakrahu ose në zonën pas veshit(në madhësinë e një monedhe). Lëreni të thahet dhe mos e pastroni për 30-45 min (sipas instruksioneve të përdorimit të bojës). Nëse gjatë kësaj kohe nuk keni asnjë shenjë irritimi, gjasat që të jeni alergjik nga PPD janë shumë të vogla. Por nëse jeni alergjikë, me shumë mundësi, brenda një kohe të shkurtër që nga aplikimi i bojës do të vini re skuqje, ndjesi djegieje apo kruarjeje. Edhe nëse shenjat shfaqen brenda 72 orëve por më intensitet më të ulët, sërish keni gjasa të jeni alergjikë.

2. Testet laboratorike

Kjo mënyrë testimi është më e sakta dhe kryhet nëpërmjet patcheve specifike  të cilat përdorin PPD 2% në vazelinë.

Alergji nga boja e flokeve -test negativ
Përgjigje negative ( jo alergji )        
Alergji nga boja e flokeve -test pozitiv
          Përgjigje pozitive ( alergji )

                                  
Një përgjigje negative, do të thotë që mund të përdorni bojra me PPD pa pasur frikë nga irritimet.
Një përgjigje +/- nuk ju bën domosdoshmërisht të prirur ndaj alergjisë nga PPD, por këshillohet që të jeni të kujdesshëm.
Një përgjigje pozitive 1+ deri në 3+ tregon se keni gjasa të mëdha të jeni alergjikë, tju shfaqët dermatiti alergjik i kontaktit dhe për këtë arsye është më mirë që të mos përdorni bojra me përmbajtje PPD.


Si duhet të veproni në rastet e alergjisë dhe cfarë boje flokësh duhet të përdorni?

Në rast se jeni alergjikë nga PPD dhe boja e flokëve bie në kontakt me lëkurën, shpëlani sa më shpejt zonën me ujë të bollshëm. Bëni kompresa me ujë të oksigjenuar 2% ose me permanganat kaliumi të holluar.
Nëse janë krijuar kore, zbutini duke i fërkuar butësisht me një copë me vaj ulliri. Në rastet kur irritimet përkeqësohen, pas konsultës me dermatologun, mund të përdorni pomada me kortikosteroidë ose dhe kortikosteroidë në rrugë orale.Nëse jeni alergjikë nga PPD:
  • Bëjini të ditur parukierit tuaj se jeni alergjik;
  • Zgjidhni bojra semi-permanente (edhe pse 10% e personave alergjikë nga PPD mund të jenë alergjikë edhe nga këto bojra).
  • Përdorni bojra që kanë  para-toluenediamine sulfate (PTDS) në vend të  PPD sepse tolerohen tek  50% e personave alergjikë nga PPD.

Bojëra flokësh që nuk kanë PPD që mund të gjeni në FarmaOn: