Vizitë te gjinekologu- pyetje të sikletshme

Pyetja që të gjithë bëjmë para se të shkojmë tek një mjek është: “A do e turpëroj veten time nëse bëj të gjitha pyetjet që më vijnë në mendje apo jo? Duhet ta pyes mjekun tim apo jo?

Situata është akoma më e ndërlikuar dhe më e sikletshme kur shkojmë të takojmë gjinekologun, dhe akoma më keq kur është vizita jonë e parë tek ai.

pyejtje te sikletshme per gjinekologun

Gjinekologu është një mjek i specializuar për sistemin riprodhues të femrave. Ai është një mjek i cili ka ekzaminuar shumë pacientë, me histori të ndryshme dhe me një sërë pyetjesh, për të cilat ka gjetur përgjigje. Ndaj gjasat që mos e ketë dëgjuar kurrë pyetjen të cilën ti po i bën janë pothuajse zero.

Sipas gjinekologëve, janë një sërë pyetjesh që femrat ngurrojnë t’u bëjnë gjatë vizitës, sepse ndihen në siklet por në fakt kjo nuk duhet të ndodhë. Le të përmendim disa nga këto pyetje dhe situata:

  • Pyetja që 99% e femrave kanë gjatë vizitës së tyre të parë gjinekologjike është nëse vagina e tyre ka pamjen e duhur apo jo?

Me këtë nënkuptojnë nëse madhësia është e duhur, nëse ka diçka që nuk shkon në dukje. Për këtë sigurisht ka një përgjigje. Siç e dini njerëzit janë të ndryshëm nga njëri tjetri. Ndryshojnë nga ngjyra e flokëve, ngjyra e lëkurës, ngjyra e syve, gjatësia dhe tipare të tjera. Pra, secili është unik dhe i veçantë. Prandaj nuk duhet të shqetësoheni. Nuk ka një standart. Nuk ka një madhësi dhe formë strikte.

vizite te gjinekologu - pyetje
  • Një situatë tjetër që është e sikletshme dhe tepër shqetësuese për femrat është dhe prania e sekrecioneve vaginale …. ndryshe.

Ndryshimi në sekrecionet vaginale nuk do të thotë që ju nuk keni një higjienë intime jo korrekte. Shumica e femrave nuk e dinë se çfarë të bëjnë nëse kanë më shumë sekrecione se normalisht, aromë apo ngjyrë të sekrecioneve vaginale, që ndoshta nuk e kanë vënë re më parë. Dhe fillojnë panikosen. Mos kini siklet, frikë apo turp që të pyesni gjinekologun/en tuaj se çfarë po ndodh. Antibiotikët, kondomët, lubrifikantët, sapunwt, detergjentët, locionet ndikojnë në aromën dhe konsistencën e sekrecioneve vaginale. Në rastet kur ju mendoni se po ndodh diçka jonormale duhet të shkoni të takoni gjinekologun tuaj. Ai/ajo duhet të bëjë ekzaminimet e duhura për të përjashtuar fillesën e ndonjë infeksioni të mundshëm apo situate tjetër që kërkon mjekim.

  • Ju ka ndodhur ndonjëherë që të jeni duke qeshur ose duke u kollitur dhe urinoni? Shumë femrave po.

Jeni ndjerë keq? Me siguri që po.

Ne do t’ju themi se pse nuk duhet të shqetësoheni. Ndonjëherë fshikëza urinare “dobësohet”, psh, te femrat që janë shtatzëna, ato që kanë lindur apo dhe te femrat që kanë probleme me fshikëzën urinare mund të ndodhë që nëse kolliten apo qeshin fort të urinojnë. Nuk është fundi i botës. Flisni me gjinekologun tuaj nëse situata përsëritet shpesh. Ai do t’ju japë zgjidhjen e duhur.

  • Diskomforti gjatë aktit seksual është një situatë për të cilën femrat nuk duan të flasin se ndihen në siklet. Pse ndodh?

Mund të ndodhë për një sërë arsyesh, por tharja vaginale është shkaku më i shpeshtë. Gjinekologu juaj do të kuptojë nëse kjo vjen si pasojë e uljes së nivelit të estrogjenit (në këtë rast mund të rekomandojë përdorimin e një kremi estrogjenik) apo për ndonjë arsye tjetër. Në të dyja rastet me gjetjen e shkakut do të vijë dhe gjetja e zgjidhjes.

  • Për nënat e reja shqetësimi vjen direkt pas lindjes. A është normale gjakderdhja apo jo?

Në momentin e parë pas lindjes gjakderdhja është normale dhe mund të zgjasë për pak kohë. Ky është një fenomen normal dhe nuk ka asgjë për t’u shqetësuar. Problemi fillon vetëm në momentin kur gjakderdhja vazhdon në kohë dhe me intensitet të shtuar. Në këtë rast është një domosdoshmëri këshillimi me gjinekologun.

gjinekologu -pyetje

Nëse vendosni të takoni një mjek gjinekolog duhet të dini se nuk do jeni vetëm ju që do bëni pyetje, por dhe gjinekologu juaj dhe përgjigjet tuaja duhet të jenë të vërteta. Nuk duhet të fshini asgjë, edhe nëse mendoni se do turpëroheni ose do dilni keq.

Qëllimi është të kuptohet sa më mirë situata në të cilën ndodheni. Gjinekologu mund t’ju pyesë nëse jeni seksualisht aktivë apo jo; nëse keni një apo më shumë partnerë; nëse ju, partneri apo ndonjëri nga partnerët tuaj ka SST (sëmundje seksualisht të transmetueshme); nëse jeni duke përdorur kontraceptivë oralë etj.

Për këto arsye duhet të ndiqeni nga një gjinekolog,  i cili ju bën të ndiheni rehat.

Duhet të kuptoni se gjinekologu nuk është aty për t’ju gjykuar, por për t’ju kuptuar dhe ndihmuar.

Bëjini të gjitha pyetjet që ju shqetësojnë dhe dëgjoni me kujdes të gjitha këshillat që ai/ajo ju jep.

Burimi:

https://www.merck.com/product/usa/pi_circulars/g/gardasil_9/gardasil_9_ppi.pdf

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hpv-infection/symptoms-causes/syc-20351596

https://www.everlywell.com/blog/womens-health/questions-to-ask-your-gynecologist/

https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm


Ndoshta mund t’ju interesojnë edhe artikujt e mëposhtëm:

Arsyet përse kemi vonesë menstruacionesh

SST – Sëmundjet seksualisht të transmetueshme

Detox i plotë i trupit