Marrëdhënie seksuale gjatë shtatzënisë- është e sigurtë?

Gratë shtatzëna dhe partnerët e tyre shpesh pyesin nëse është e sigurt të kryejnë marrëdhënie seksuale gjatë shtatzënisë.

A do ta dëmtojë foshnjën e palindur? A do të rezultojë në abort spontan? A ka pozicione që duhen shmangur?

Seksi është një pjesë e natyrshme e jetës edhe gjatë periudhës së shtatzënisë, nëse keni një shtatzëni normale. Penetrimi dhe lëvizja gjatë marrëdhënieve seksuale nuk dëmton foshnjën, e cila mbrohet nga barku i nënës dhe muret e mitrës. Foshnja gjithashtu mbahet butësisht nga lëngu i qeses amniotike.

Megjithatë, si një masë paraprake e përgjithshme e sigurisë, disa mjekë ju këshillojnë të shmangni kryerjen e marrëdhënieve seksuale në javët e fundit të shtatzënisë, duke besuar se hormonet që gjenden në përbërje të spermës të quajtura prostaglandina mund të stimulojnë kontraktimet.

Si mund të ndikojë shtatzënia në jetën tuaj seksuale?

Interesi dhe dëshira për të kryer marrëdhënie seksuale mund të ndryshojë gjatë shtatzënisë. Rritja dhe rënia e niveleve të hormoneve dhe ndryshime të tjera në trupin tuaj mund të ndikojnë në dëshirën tuaj seksuale. Më poshtë po ju përmendim disa ndryshime të zakonshme të dëshirës për marrëdhënie seksuale që mund të ndjeni gjatë shtatzënisë:

Tremujori i parë

Ndryshimi i niveleve të hormoneve në fillim të shtatzënisë dhe ndryshimet në formën e trupit tuaj mund t’ju ​​bëjnë të ndiheni mirë me veten. Por këto ndryshime gjithashtu mund të çojnë në shqetësime të shtatzënisë që ju bëjnë më pak të interesuar për të kryer marrëdhënie, si ndjenja e lodhjes ose shqetësimet e shpeshta në stomak ( quajtur ndryshe edhe nauze), dhimbje të gjinjve dhe nevojë për të shkuar shpesh në tualet.

Tremujori i dytë

Ju mund të ndiheni më mirë gjatë tremujorit të dytë. Shqetësimet që mund të keni pasur në tremujorin e parë mund të jenë zhdukur, ose tashmë mund të jeni në gjendje t’i menaxhoni ato më mirë. Barku po rritet por është ende mjaftueshëm i vogël për të kryer marrëdhënie qetësisht. Madje, mund të dëshironi të kryeni mardhënie më shpesh sesa keni bërë në të kaluarën!

Gratë fitojnë rreth 1.5 litra gjak gjatë shtatzënisë, dhe shumica e këtij gjaku rrjedh poshtë belit. Ju mund të zbuloni se rrjedha shtesë e gjakut ju ndihmon të keni një orgazmë më lehtë, ndoshta edhe më shumë se një herë.

Tremujori i tretë

Nëse ju dhe partneri juaj e dëshironi të dy, është mëse në rregull të kryeni marrëdhënie seksuale deri në lindjen e fëmijës suaj, përveç rasteve kur mjeku ju këshillon për të kundërtën. Gjatë fundit të shtatzënisë, mund të ndiheni më pak të interesuara për të kryer marrëdhënie. Ndërsa barku bëhet më i madh, disa pozicione gjatë marrëdhënieve mund të bëhën të pakëndshme. Nga ana tjetër mund të jeni më pak të interesuara për të kryer marrëdhënie, sepse jeni më të përqendruara në ardhjen në jetë të foshnjës suaj.

Pyetjet e zakonshme në lidhje me këtë temë:

1. A do ta dëmtojë penetrimi shtatzëninë?

Ta themi thjesht dhe qartë, JO! Pentrimi nuk dëmton mbarëvajtjen e shtatzënisë dhe foshnjën tuaj. Gjatë penetrimit, mitra mund të lëvizë pak dhe ju e ndjeni. Sidoqoftë, një studim së fundmi ka zbuluar se deri në 80% e meshkujve shqetësohen se mos lëndojnë foshnjën.

2. A mund të abortoj nëse kryej marrëdhënie seksuale gjatë shtatzënisë?

Marrëdhëniet seksuale në statzëni nuk shkaktojnë një abort spontan. Abortet shpesh janë rezultat i mos zhvillimit normal të fetusit.

3. A është gjakderdhja pas marrëdhënieve diçka për të cilën duhet të shqetësohem?

Për shkak të ndryshimeve në shtatzëni, qafa e mitrës është e ndjeshme dhe mund të irritohet lehtë, duke çuar në gjakderdhje. Ju mund të vini re njollosje pas marrëdhënieve dhe gjakderdhje në sasi të vogël.

*Nëse përjetoni gjakderdhje të vazhdueshme dhe me fluks të madh, mund të jetë një shenjë e placentës previa dhe në këtë rast duhet të këshilloheni menjëherë me mjekun.

Nëse keni ndonjë simptomë tjetër, si valë të mprehta dhimbjeje, presion rektal ose gjakderdhje jo konsistente, mund të jetë një shtatzëni ektopike, por kini parasysh se marrëdhënia seksuale nuk e shkakton këtë.

4. A ka raste kur kryerja e marrëdhënieve seksuale gjatë shtatzënisë duhet të shmanget?

Stimulimi i gjirit, orgazmat femërore dhe disa hormone të spermës të quajtur prostaglandina mund të shkaktojnë kontraksione të mitrës.

Mjeku juaj mund të rekomandojë shmangien e kryerjes së marrëdhënieve nëse:

  • Keni gjakderdhje të pashpjegueshme vaginale;
  • Po humbisni lëngun amniotik;
  • Qafa e mitrës fillon të hapet para kohe;
  • Placenta pjesërisht ose plotësisht mbulon hapjen e qafës së mitrës (placenta previa);
  • Keni një histori të lindjes së parakohshme.
5. Kur mund të filloj të kryej sërish marrëdhënie seksuale pas lindjes ?

Siç vihet në dukje nga shumica e studimeve, rekomandimi standard është rreth gjashtë javë. Femrat me më pak komplikacione shpesh fillojnë të kryejnë marrëdhënie përsëri, para kësaj periudhe 6 javore, për sa kohë që nuk kanë dëmtime, plagë ose infeksione. Edhe pasi trupi juaj është shëruar, ndryshimet që ka pësuar gjatë periudhës së shatzënisë mund të ndikojnë në jetën tuaj seksuale:

  • Vagina mund të ndihet e thatë për shkak të ndryshimeve hormonale, veçanërisht nëse jeni duke ushqyer me gji. Përdorni një krem ​​ose xhel lubrifikues për të ndihmuar hidratimin vaginal. Provoni pozicione të ndryshme për t’ju ndihmuar të ndiheni më rehat.
  • Ju mund të mos ndjeni aq kënaqësi sa më parë gjatë kryerjes së marrëdhënieve, sepse muskujt e vaginës mund të jenë të dobët pas lindjes. Ky problem zakonisht eleminohet me kalimin e kohës.
  • Dëshira për të kryer marrëdhënie mund të jetë më e pakët se zakonisht për shkak të ndryshimeve hormonale pas lindjes. Kjo është normale, prandaj mos u shqetësoni!
  • Mund të ndjeni lodhje duke u kujdesur për foshnjën. Ju dhe partneri juaj mund të dëshironi të flini pasi fëmija ka rënë në gjumë. Gjithashtu interesi mund të jetë më i pakët sepse keni më pak kohë, energji dhe përqendrim për kryerjen e marrëdhënieve si një prind i ri.

Mund të jetë e vështirë të kujdesesh për veten kur je e përqendruar në kujdesin e një fëmijë të porsalindur!

Për t’u ndjerë më mirë, konsumoni ushqime të shëndetshme, bëni diçka aktive çdo ditë dhe pushoni sa më shumë që të mundeni.


Ndoshta mund t’ju interesojnë edhe artikujt e mëposhtëm: