Hemorroidet …Një fenomen sa shqetësues aq dhe i sikletshëm

Hemorroidet janë një patologji shumë e përhapur në ditët e sotme. Njerëzit ndihen në siklet sa herë përmendet si temë dhe shpesh herë neglizhojnë simptomat. Shmangin vizitën të mjeku dhe dhimbja e shkaktuar prej tyre sa vjen e shtohet.

Por, çfarë janë hemorroidet?

Hemorroidet janë vena të fryra, të lokalizuara në pjesën fundore të rektumit dhe të anusit. Muret e venave janë shumë të holla dhe kanë tendencën të fryhen dhe të irritohen. Ndonjëherë ato shkaktojnë dhe gjakderdhje në zonën rektale.

Hemorroidet mund të jenë të jashtme, të brendshme ose trombotike.

 • Hemorroidet e brendshme nuk shihen me sy të lirë. Ato nuk japin aq shumë dhimbje sa hemorroidet e jashtme.

Ndër simptomat e hemorroideve të brendshme përmendim: gjakderdhje në momentin e jashtëqitjes, prolaps (ind që fryhet dhe del në sipërfaqe).

 • Hemorroidet e jashtme lokalizohen në zonën rreth anusit, ku janë të pranishme shumë nerva. Ato shoqerohen me simptoma si. dhimbje, gjakderdhje, enjtje, kruarje.
 • Hemorroidet trombotike ndodhin kur formohet një tromb (pllakëz gjaku) i cili bën që hemorroidet të duken lejla ose blu. Mund të shoqerohen me dhimbje të forta, kruarje dhe gjakderdhje.
Llojet e hemorroideve

Si bëhet ekzaminimi i hemorroideve?

Ndoshta momenti më i sikletshëm për shumë njerëz është kur duhet të shkojnë të mjeku për ekzaminimin e hemorroideve. Shumë njerëz e shtyjnë sa më shumë vizitën te mjeku vetëm për këtë arsye.

Por, çfarë duhet të prisni gjatë një vizite te mjeku?

Mjeku fillimisht bën disa pyetje, për të kuptuar më shumë rreth stilit tuaj të jetës, historikut familjar dhe më pas vazhdon me ekzaminimin fizik.

 1. Si fillim duhet të zhvisheni nga mesi e poshtë.
 2. Më pas duhet të shtriheni në anën e majtë, me gjunjët e ngritur në drejtim të kraharorit.
 3. Mjeku pasi vendos dorezat, ekzaminon pjesën e jashtme të anusit. Më pas ai/ajo vendos pak xhel lubrifikues në gisht dhe proçedon me ekzaminimin e brendshëm. Proçedura nuk është e dhimbshme.
 4. Së fundmi mjeku diskuton me ju rezultatet e ekzaminimit dhe nëse është e nevojshme përcakton dhe mjekimin përkatës.

Në disa raste për një ekzaminim më të mirë, preferohen metoda të tjera.

Cilët persona janë më të prirur të kenë hemorroide dhe kur?

Pjesa më e madhe e njerëzve kanë patur probleme me hemorroidet në një moment të caktuar të jetës së tyre. Nëse prindërit tuaj ose ndonjë pjestar tjetër i familjes kanë patur probleme me hemorroidet, me shumë mundësi do të keni dhe ju.

Një arsye tjetër e shfaqjes së hemorroideve është shtimi i presionit në pjesën fundore të rektumit. Kjo ndodh si pasojë e :

 • shtatzënisë;
 • shtimit në peshë; 
 • dietës së varfër me  fibra;
 • konstipacionit (kapsllëkut);
 • seksit anal;
 • qëndrimit ulur për kohë të gjatë.

Si mund të parandalojmë shfaqjen e hemorroideve?

Si me çdo problem tjetër shëndetësor dhe për hemorroidet vlen shprehja: është më mirë të parandalosh sesa të kurosh.

Ja çfarë duhet të bëni për të ndikuar pozitivisht në parandalimin e hemorroideve:

 1. Konsumoni sa më shumë ushqime që përmbajnë fibra, si psh. fruta, perime, drithëra, fara, arra, legume dhe fasule. Fibrat përmirësojnë tretjen e ushqimit. Nëse e keni të pamundur të konsumoni ushqime të pasura me fibra, atëherë rekomandohet marrja e suplementeve të pasura me fibra.
 2. Pini sa më shumë ujë. Ju ndihmon të shmangni konstipacionin.
 3. Kryeni sa më shumë aktivitet fizik. Aktiviteti fizik shton lëvizshmërinë e zorrës.
 4. Shmangni qëndrimin ulur për periudha të gjata kohe.
 5. Përdorni tualetin në momentin që e keni të nevojshëm.

Lehtësimi i simptomave të hemorroideve në kushte shtëpie

Pavarësisht kujdesit që tregojnë pjesa më e madhe e njerëzve për shëndetin e tyre, gjërat jo gjithmonë janë në favorin tonë. Ka raste që pavarësisht aktivitetit fizik dhe dietës ushqimore të pasur me fibra, përsëri hemorroidet shfaqen. Dhe gjejeni çfarë?? Askush nuk lë takim me mjekun. Të gjithë synojnë ta zgjidhin vetë këtë problem.

Po ju japim disa këshilla të vlefshme për lehtësimin e shqetësimeve të hemorroideve në kushte shtëpie:

 • Bëni banjë – për të qetësuar irritimin dhe kruarjen, mbushni vaskën me ujë të ngrohtë dhe uluni për rreth 10 – 15 minuta me gjunjët e mbledhur.
 • Qëndroni në pozicion korrekt – mos qëndroni ulur në tualet për periudha të gjata kohore, për të shmangur daljen dhe enjtjen e hemorroideve. Përdorni një jastëk kur uleni në sipërfaqe të forta ose në karrige. Kjo ndihmon për të pakësuar enjtjen dhe dhimbjen.
 • Mbani të pastër zonën rreth rektumit – pas çdo jashtqitjeje, pastroni me kujdes zonën anale me një letër të lagur të butë, me një rrobë pambuku të njomur me ujë të ngrohtë ose me ujë të rrjedhshëm të ngrohtë. Nëse lëkura është e irrituar rekomandohet të aplikoni vazelinë ose aloe vera.
 • Borsa akulli ose kompresa të ftohta – në disa raste është vënë re që vendosja e kompresave të ftohta pakëson enjtjen.

Nëse këto këshilla nuk ju ndihmojnë dhe vazhdoni të keni dhimbje, mund të përdorni kremra, pomada ose suposte, të cilat kanë qëllim të pakësojnë dhimbjen dhe të ulin enjtjen. Ato përmbajnë kryesisht një kortizon, një anestetik lokal dhe ekstrakte bimësh të cilat kanë veti të qetësojnë simptomat.

Si aplikohet një krem antihemorroidal, në sipërfaqe apo në brendësi të anusit, shpjegohet skematikisht në foto e mëposhtme:

Aplikimi i kremit antihemorroidal në brendësi
hemorroidet - aplikimi i kremit lokal
Aplikimi i kremit antihemorroidal në sipërfaqe

Disa nga produktet që mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave të hemorroideve i gjeni në FarmaOn.

Mos përdorni pomadat, kremrat dhe supostet më shumë se një javë, me përjashtim të rasteve kur e rekomandon mjeku.

Në raste të caktuara kur dhimbja nuk qetësohet me përdorimin e mjekimeve lokale, mund të përdorni analgjezikët si: ibuprofeni, aspirina, paracetamoli etj.

Në disa raste trajtimi i hemorroideve kërkon ndjekjen e një proçedure kirurgjikale të caktuar, pas konsultës me mjekun specialist. Një nga trajtimet është hemorroidektomia (heqja e hemorroideve), një proçedurë invasive e kryer me anestezi (ndërhyrje kirurgjikale), kur përmasat e hemorroideve janë të mëdha.