Alergji stinore ….Çfarë duhet të dimë?

Keni tështima? Keni rrufë? Ju lotojnë sytë? Lëkura irritohet? Dalin puçrra dhe fillojnë të kruhen? Keni probleme me rrugët respiratore dhe nuk e kuptoni pse??????? Me shumë mundësi jeni ekspozuar ndaj një alergjeni, i cili ka shkaktuar një reaksion alergjik (alergji).

Çfarë është një alergjen?

Alergjeni është një substancë, e cila në momentin që hyn në organizëm nxit një reaksion alergjik. Zakonisht reaksioni zhvillohet në zonën që bie në kontakt me alergenin. Psh:

 • Nazale/bronkiale në rast të inhalimit të poleneve, pluhurave, qimeve të kafshëve shtëpiake etj;
 • Gastro-intestinale, në rast të konsumimit të produkteve që shkaktojnë reaksione alergjike;
 • Lëkurë, kur alergjeni bie në kontakt me sipërfaqen e lëkurës.

Në disa raste mund të manifestohet dhe një reaksion alergjik sistemik, pra që prek të gjithë organizmin.

Çfarë ndodh normalisht në organizëm në rastin e një alergjie?

Sistemi imunitar i një individi vepron kundër baktereve/viruseve që synojnë të shkaktojnë sëmundje, por nuk nxit ndonjë përgjigje imunitare kundrejt poleneve, pluhurave, ushqimeve apo substancave të tjera, me të cilat jemi në kontakt në përditshmëri.

Tek njerëzit alergjikë, një gjë e tillë nuk ndodh. Sistemi imunitar prodhon antitrupa edhe kur bie në kontakt me substanca të përditshmërisë.

Sistemi imun i personave që janë alergjikë i konsideron këto substanca (të quajtura alergjenë) si pushtues dhe prodhon lëndë kimike përfshirë histaminën, në qarkullimin e gjakut për t’u mbrojtur kundër tyre. Është pikërisht çlirimi i këtyre lëndëve në organizëm që shkakton simptoma të alergjisë.

Në skemën e mëposhtme shpjegohet se si ndodh një reaksion alergjik.

Alergjitë janë të shumta. Përmendim:

-alergji nga ushqimi;

-alergji nga medikamentet;

-alergji kontakti;

-alergji nga pickimi i insekteve.

Më të shpeshtat dhe ndoshta më të përhapurat janë alergjitë stinore.

Alergjitë stinore shfaqen në formën e simptomave të alergjisë që ndodhin gjatë periudhave të caktuara të vitit, zakonisht kur myqet lëshojnë spore dhe bimët në natyrë lëshojnë grimca të vogla polenesh në ajër.

Një person mund të jenë alergjik ndaj një ose më shumë llojeve të poleneve ose mykut.

Alergjitë mund të shfaqen në çfarëdolloj moshe dhe nuk transmetohen nga një person tek tjetri. Në pjesën më të madhe të rasteve, alergjitë nuk rrezikojnë jetën, por nga studime të shumta është vënë re që me kalimin e viteve, ka një rritje të numrit të personave që preken nga alergjitë.

Përveç simptomave të mësipërme, në disa raste alergjia mund të shoqërohet me dhimbje koke, urtikarie, dermatit dhe një gjendje të përgjithshme jo të mirë, që mund të shkojë deri në shok anafilaktik dhe vdekje.

Si diagnostikohet dhe trajtohet një alergji?

Diagnostikimi i një alergjie kalon në një ose disa nga fazat e mëposhtme:

 1. Anamneza – kryhet nga mjeku specialist. Bëhet një studim i detajuar në lidhje me gjendjen e pacientit dhe historikun familjar. Pyetet pacienti nëse ka patur histori familjare me alergji, pyetet për simptomat që ka shfaqur, për kohën kur i ka ndodhur alergjia dhe stilin e jetesës.
 2. Testimi në lëkurë – bëhet nëpërmjet disa testeve të cilët synojnë të specifikojnë nëse problemi lidhet me alergjinë nga një alergen specific apo jo.
  • Prick test – realizohet në sajë të rënies në kontakt me lëkurën të një pike të ekstraktit të alergenit dhe shpohet zona me një age. Në rast se personi është alergjik, shfaqet një njollë e kuqe në lëkurë. Specialisti sheh intensitetin e njollës së formuar dhe bën vlerësimin e tij.
  • Intradermal test – është një variant më i avancuar i Prick testit. Alergeni injektohet nën lëkurë nëpërmjet një shiringe. Monitorohet pacienti në një periudhë kohore prej 24-48 orësh.
  • Prist test – diagnostifikon IgE totale nëpërmjet një analize gjaku.
  • Rast test – mat IgE specifike kundrejt një substance të caktuar.

Trajtimi korrekt i një alergjie nënkupton:

 • -Edukimin e pacientit;
 • -Parandalimin ambjental;
 • -Terapinë farmakologjike.

Nuk ka një kurë specifike për alergjinë.

Thjesht ka medikamente që trajtojnë dhe lehtësojnë simptomat.

Këshilla

Nëse jeni një person që vuan nga alergjitë stinore, ja çfarë ju këshillojmë për të përmirësuar cilësinë e jetës dhe për të përballuar më mirë simptomat e alergjisë:

 • -Mbani mbyllur dritaret e shtëpisë dhe të makinës gjatë periudhës kur shtohen polenet;
 • -Bëni dush, ndërroni rrobat dhe lani duart sa herë që ekspozoheni në mjedise të jashtme ku ka alergjenë;
 • -Mbani maskë KN95, kur dilni në mjedise të jashtme, për të shmangur inhalimin e poleneve;
 • -Nëse mbani kafshë shtëpiake, pastroni rregullisht tapetet apo batanijet nga qimet e tyre, pasi nëse kafshët rrinë për kohë të gjatë jashtë, ka një mundësi të madhe që polenet të ngjiten në qimet e tyre.
 • -Konsumoni sa më shumë ushqime që përmbajnë vitaminë C;
 • -Përdorni një lagështues për ajrin, pasi ndihmon në largimin e alergjenëve që gjenden në ajër;
 • -Përdorni vajra esencialë, pasi përmirësojnë frymëmarrjen;
 • -Përdorimi i probiotikëve gjatë vitit të parë të jetës së bebeve, përdorimi i tyre gjatë shtatzënisë dhe gjatë ushqyerjes me gji nga nëna, pakëson mundësinë e shfaqjes së reaksioneve alergjike te fëmija.


Ndoshta mund t’ju interesojnë edhe artikujt e mëposhtëm:

Si të rrisim mbrojtjen imunitare në mënyrë natyrale?

Njihuni me spirulinën, algën e mrekullueshme me shumë përfitime terapeutike