info@farmaon.al

+355 67 50 23 332

"Rr. Elbasanit", Tiranë

 • Transport FALAS në Tiranë dhe FALAS kudo në Shqipëri për porosi 4000 L | Dërgesë e shpejtë në adresë | Paguaj Cash në dorëzim ose me kartë debiti/krediti

 • Transport FALAS në Tiranë dhe FALAS kudo në Shqipëri për porosi 4000 L | Dërgesë e shpejtë në adresë | Paguaj Cash në dorëzim ose me kartë debiti/krediti

 • Transport FALAS në Tiranë dhe FALAS kudo në Shqipëri për porosi 4000 L | Dërgesë e shpejtë në adresë | Paguaj Cash në dorëzim ose me kartë debiti/krediti

Tachipirina 500 mg tabletë (paracetamol)

Çmimi:509.00 L

Tableta me përmbajtje paracetamoli
Kuti x 20 tableta

Stock: Ka stok

Informacion shtesë

Action

,

Brand

Formulation

Masa

20 tableta

Suitable For

Përshkrimi

Çfarë është Tachipirina?
Tachipirina ka si princip aktiv paracetamolin, që vepron për të ulur temperaturën (veprim antipiretik) dhe për të pakësuar dhimbjen (veprim analgjezik).
Tachipirina përdoret tek fëmijët, adoleshentët dhe të rriturit për:
-trajtimin simptomatik të gjendjeve febrile si gripi, sëmundjeve ekzantematike (sëmundje infektive tipike tek fëmijët dhe adoleshentët), sëmundje akute të traktit respirator etj;
-pakësimin e dhimbjeve me origjinë dhe shkak të ndryshëm (dhimbja e kokës, nevralgjitë, dhimbjet muskulare dhe situata të tjera të shoqëruara me dhimbje me intensitet të mesëm).
Drejtojuni mjekut tuaj nëse fëmija juaj nuk ka përmirësim ose ka përkeqësim mbas 3 ditësh trajtimi me paracetamol.

Çfarë duhet të dini përpara se të përdorni Tachipirinën.
Mos përdorni Tachipirinë nëse jeni alergjik nga paracetamoli ose ndonjëri nga përbërësit e tjerë të këtij medikamenti.

Paralajmërime dhe përkujdesje
Këshillohuni me mjekun ose farmacistin tuaj përpara përdorimit të Tachipirinës.
Bëni kujdes gjatë përdorimit të Tachipirinës nëse:
-konsumoni rregullisht alkool ose konsumoni alkool me tepricë (më shumë se 3 pije alkoolike në ditë);
-vuani nga anoreksia (shqetësim ushqimor që karakterizohet nga mungesa ose pakësimi i oreksit);
-vuani nga bulimia (shqetësim ushqimor gjatë së cilit një person konsumon sasi të tepërta të ushqimit dhe më pas gjen një mënyrë për ti eleminuar ato);
-vuani nga “cachessia” (humbje e masës muskulare, zvogëlim i peshës trupore, hollim i lëkurës si pasojë e sëmundjeve kronike);
-prej kohësh jeni duke u kequshqyer;
-vuani nga dehidratimi (humbje e tepërt e lëngjeve);
-vuani nga hipovolemia (zvogëlim i vëllimit të gjakut në qarkullim);
-vuani nga sëmundje të mëlçisë (insufiçencë hepatike, hepatit, sindroma Gilbert);
-përdoret së bashku me medikamente të tjera që përkeqësojnë funksionin e mëlçisë;
-vuani nga mungesa e glukozë-6-fosfat dehidrogjenazës (substancë që gjendet normalisht në trupin njerëzor, mungesa e së cilës mund të shkaktojë një sëmundje të gjakut);
-vuani nga anemia hemolitike (shkatërrim i rruazave të kuqe të gjakut).

Përdorimi i dozave të larta ose përdorimi për një periudhë të gjatë kohe i këtij medikamenti mund të sjellë probleme me veshkat ose gjakun. Në këto raste mjeku kontrollon vazhdimisht nëpërmjet analizave dhe ekzaminimeve të ndryshme funksionin e veshkave, të mëlçisë dhe formulën e gjakut. Informoni mjekun paraprakisht nëse vuani nga ndonjë sëmundje e veshkave ose mëlçisë.

Fëmijët dhe adoleshentët
Tachipirina mund të përdoret si tek fëmijët ashtu dhe te adoleshentët.

Medikamentet e tjera dhe Tachipirina
Informoni mjekun ose farmacistin tuaj nëse jeni duke përdorur apo keni përdorur kohët e fundit medikamente të tjera.
Në veçanti duhet të informohet mjeku nëse po merrni:
-medikamente të tjera që kanë si lëndë aktive paracetamolin. Gjatë trajtimit me paracetamol, përpara se të merrni dhe ti jepni fëmijës tuaj medikamente të tjera, kontrollini nëse ato përmbajnë ose jo paracetamol, pasi marrja e tij në doza të larta shkakton efekte anësore të padëshiruara;
-medikamente që vonojnë zbrazjen e stomakut si p.sh antikolinergjikë ose opioidë, pasi vonojnë fillimin e veprimit të Tachipirinës;
-kolestiraminë (medikament që përdoret për të ulur nivelet e kolesterolit në gjak), pasi pakëson efektin e paracetamolit;
-kloramfenikol (antibiotik) pasi mund të shtojë rrezikun për shfaqjen e efekteve të padëshiruara;
-antikoagolantë (medikamente që përdoren për të holluar gjakun). Në rastet kur merren doza të larta paracetamoli (4 gram në ditë për të paktën 4 ditë) jepini fëmijës ose merrni për vete Tachipirinë vetëm nëse e ka rekomanduar mjeku;
-rifampicinë (antibiotik);
-cimetidinë (një medikament që përdoret për trajtimin e ulçerës së stomakut);
-antiepileptikë (medikamente që përdoren për trajtimin e epilepsisë) si p.sh glutetimidi, fenobarbitali, karbamazepina;
-zidovudinë (medikament që përdoret për trajtimin e HIV-it).
Përdorimi i këtyre medikamenteve së bashku me paracetamolin bëhet nën mbikëqyrjen e mjekut.

Analizat e gjakut dhe paracetamoli
Kush merr tachipirinë duhet të marrë parasysh që mund të ketë ndikim në vlerat e uricemisë dhe glicemisë, nëse bën një analizë gjaku.

Tachipirina dhe alkooli
Merrni tachipirinë me kujdes nëse jeni përdorues i rregullt i alkoolit ose nëse pini më shumë se 3 pije alkoolike në ditë, pasi ekziston rreziku për intoksikim.

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji
Nëse jeni shtatzënë, nëse po planifikoni një shtatzëni, ose nëse jeni duke ushqyer me gji, këshillohuni me mjekun ose farmacistin përpara përdorimit të këtij medikamenti.
Pavarësisht se studimet e kryera tek femrat gjatë shtatzënisë ose ushqyerjes me gji nuk kanë treguar shfaqjen e efekteve të padëshiruara si te nëna ashtu dhe te fëmija, përdoreni këtë medikament vetëm kur është vërtet e nevojshme dhe nën kontrollin e mjekut tuaj.

Tachipirina gjatë përdorimit të makinës ose mjeteve të tjera
Tachipirina nuk ndikon në aftësinë e individëve për të ngarë makinën apo për të përdorur makineri të tjera.

Nëse përdorni më shumë Tachipirinë seç duhet
Në rast të marrjes aksidentale të dozave të Tachipirinës më të larta se norma, njoftoni menjëherë mjekun tuaj ose drejtohuni në spitalin më të afërt.
Simptomat:
Në rastet e marrjes së dozave shumë të larta të paracetamolit, simptomat që shfaqen zakonisht tek fëmijët brenda 12-48 orësh janë:
-anoreksia (mungesa ose humbja e oreksit), të vjella dhe të përzjera që shoqërohen me një dobësi të përgjithshme;
-ndryshime në vlerat e përftuara gjatë një analize gjaku (rritje të bilirubinës në gjak, rritje të laktodehidrogjenzës, rritje të transaminazave hepatike, ulje të nivelit të protrombinës);
-dëmtime të mëlçisë që mund të çojnë në koma dhe në vdekje.
Marrja e dozave shumë të larta të paracetamolit shton rrezikun për intoksikim dhe mund të çojë në vdekje, kryesisht në rastet e mëposhtme:
-nëse përsoni vuan nga sëmundje të mëlçisë;
-nëse është alkolist kronik;
-nëse personi kequshqehet prej kohësh;
-nëse përsoni po përdor dhe medikamente të tjera të cilët shtojnë punën e mëlçisë.

Trajtimi
Mjeku, bazuar në llojin dhe intensitetin e shenjave, jep terapinë e përshtatshme mbështetëse.

Nëse harroni të pini Tachipirinë mos dyfishoni dozën, për të kompensuar dozën e harruar.

Nëse ndërprisni trajtimin me Tachipirinë:
Pyesni mjekun ose farmacistin tuaj për çdo dyshim që keni në lidhje me këtë medikament.

Efekte anësore të mundshme
Si të gjithë medikamentet e tjerë, edhe Tachipirina mund të shkaktojë efekte anësore, pavarësisht se jo të gjithë personat i manifestojnë.
Nëse fëmija juaj shfaq efektet e mëposhtme anësore, ndërprisni përdorimin e këtij medikamenti dhe kontaktoni menjëherë mjekun tuaj:
-reaksione alergjike:
*skuqje e lëkurës e shoqëruar me kruarje (urtikarie);
*enjtje e fytit (edemë e laringut);
*enjtje e duarve, këmbëve, kaviljes, fytyrës, buzëve, gjuhës dhe/ose fytit (angioedema);
*reaksion i rëndë alergjik (shok anafilaktik).
Gjithashtu, kush përdor këtë medikament mund të shfaqë efektet anësore të mëposhtme, për të cilat nuk ka të dhëna të mjaftueshme për të përcaktuar shpeshtësinë e shfaqjes.
-pakësim i numrit të trombociteve në gjak (trombocitopeni);
-pakësim i numrit të rruazave të bardha në gjak (leukocitopeni/agranulocitozë);
-pakësim të hemoglobinës në gjak, substancë që merret me transportin e oksigjenit në gjak (anemi);
-vertigo (marrje mendsh);
-shqetësime në stomak dhe në zorrë;
-funksion jonormal të mëlçisë;
-inflamacion të mëlçisë (hepatit);
-njolla të kuqe, lezione me zona ku kemi humbje të lëkurës, flluska, eritemë shumëformëshe, sindromi Steven-Johnsons, nekrolizë epidermale toksike;
-pakësim të funksionit renal (insufiçencë renale akute);
-inflamacion të veshkave (nefrit intersticial);
-ematuri (prania e gjakut në urinë);
-anuri (prodhim i pakët i urinës).

Janë raportuar shumë rrallë reaksione të rënda të lëkurës.

Raportim i efekteve anësore
Nëse keni një efekt anësor çfarëdo, përfshirë dhe ata të listuar më sipër drejtojuni mjekut ose farmacistit tuaj.
Gjithashtu mund të bëni raportim direkt të efekteve anësore në adresën ëëë.agenziafarmaco.gov.it/it/responsabili.
Duke raportuar efektet anësore ju kontribuoni në shtimin e informacioneve për sigurinë e këtij bari.

Si ta ruani Tachipirinën
Mbajeni këtë medikament larg vëndeve që mund të arrihen nga fëmijët.
Mos e përdorni këtë medikament pasi të ketë kaluar data e skadencës e shënuar në kuti. Data e skadencës i referohet ditës së fundit të atij muaji.
Nëse tableta përgjysmohet, gjysma e tabletës mund të ruhet deri në 24 orë në ambalazhin origjinal.
Ky medikament nuk kërkon asnjë kusht të veçantë ruajtjeje.

Përshkrimi i tabletës dhe paketimit
Tachipirina është në formën e tabletave të bardha, rrethore, bikonvekse me një vijë ndarëse. Tabletat janë të vendosura në blistera me 10, 20 ose 30 tableta 500 mg.

Përpara përdorimit të këtij bari lexoni me kujdes fletëudhëzuesin e pranishëm në paketim, pasi ai përmban një informacion më të detajuar.
Për çdo paqartësi këshillohuni me mjekun ose farmacistin tuaj.

Përdorimi

Përdorni Tachipirinën në mënyrën si është përshkruar në fletë-udhëzues ose siç e rekomandon mjeku ose farmacisti juaj. Nëse keni dyshime këshillohuni me mjekun ose farmacistin tuaj.

Të rriturit:
Doza e rekomanduar është 1 tabletë, e marrë çdo 4 orë në rast nevoje, dhe jo më shumë se 6 herë në ditë.
Në rast të një temperature të lartë ose të dhimbjeve të forta, mund të pini 2 tableta 500 mg njëkohësisht dhe doza mund të ripërsëritet çdo 4 orë nëse është e nevojshme.
Tek të rriturit doza maksimale orale ditore e paracetamolit është 3000 mg.

Përdorimi tek fëmijët dhe adoleshentët
Për fëmijët është e nevojshme të respektohet doza bazuar në peshën trupore. Mjeku do ju tregojë formulimin më të përshtatshëm në bazë të peshës trupore të fëmijës. Tableta mund të përgjysmohet.
Fëmijët e moshës 6-10 vjeç kanë një peshë afërsisht 21-25 kg dhe mund të konsumojnë 1/2 e tabletës 500 mg të Tachipirinës. Doza mund të ripërsëritet çdo 4 orë nëse është e nevojshme. Nuk duhet të jepen më shumë se 6 doza në ditë. Doza maksimale është 3 tableta në 24 orë.
Fëmijët e moshës 8-13 vjeç kanë një peshë afërsisht 26-40 kg dhe mund të konsumojnë 1 tabletë 500 mg të Tachipirinës. Doza mund të ripërsëritet çdo 6 orë nëse është e nevojshme. Të mos merren më shumë se 4 doza në ditë, pra doza maksimale ditore është 4 tableta Tachipirine 500 mg.
Fëmijët e moshës 12-15 vjeç kanë një peshë afërsisht 41-50 kg dhe mund të marrin 1 tabletë 500 mg Tachipirine. Doza mund të ripërsëritet pas 4 orësh nëse është e nevojshme. Doza maksimale ditore është 6 tableta. Të mos tejkalohet kjo dozë.
Fëmijët mbi 15 vjeç kanë afërsisht një peshë mbi 50 kg dhe mund të marrin 1 tabletë 500 mg Tachipirinë. Doza mund të ripërsëritet çdo 4 orë nëse është e nevojshme. Doza maksimale ditore është 6 tableta. Të mos tejkalohet kjo dozë.

Për fëmijët që kanë peshë trupore më pak se 21 kg, ekzistojnë forma të tjera farmaceutike të Tachipirinës. Këshillohuni me mjekun ose farmacistin tuaj.

Nëse fëmija vuan nga insufiçenca renale e rëndë (pakësim i funksionit renal), e diagnostikuar nga mjeku, intervali i dozimit duhet të jetë të paktën 8 orë.

Kohëzgjatja e trajtimit
Mos përdorni Tachipirinë më shumë se 3 ditë rresht pa u këshilluar me mjekun. Mjeku gjykon nëse trajtimi duhet të vazhdojë më shumë se 3 ditë rresht.

Përbërësit

paracetamol, microcrystalline cellulose, povidone, pregelatinised starch, stearic acid,
croscarmellose sodium

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Compare ×
Let's Compare! Continue shopping