Vitamina C – Gabimet që bëjmë gjatë aplikimit të saj në lëkurë

Tashmë shumë prej jush e kanë pjesë të rutinës së përkujdesjes së lëkurës vitaminën C, sidomos në këtë periudhë të vitit. Disa të tjerë janë ende në fillimet e përdorimit, por në pritje të rezultateve të mrekullueshme që kjo vitamin jep në lëkurë.

Megjithatë, të gjithë përdoruesit duhet të kenë parasysh disa këshilla për përdorimin. Kjo për një arsye fare të thjeshtë, që vitamina C të japë efektin e duhur dhe të mos merrni rezultate të papëlqyeshme.

Bazuar në pyetjet tuaja të shpeshta apo dhe nga rrëfimet tuaja rreth përdorimit të vitaminës C, ja disa gabime që duhet t’i shmangni gjatë përdorimit:

1. Vitaminën C NUK e aplikoni në mëngjes

Shumë prej jush tremben të përdorin vitaminën C në mëngjes pasi keni idenë se do tju krijojë njolla në fytyrë.
Na lejoni t’ju themi se përveë rasteve kur vetë produkti e ka të përshkruar përdorimin në mbrëmje, aplikimi i vitaminës C rekomandohet më së shumti në mëngjes. Bashkë me kremin e diellit, vitamina C është një domosdoshmëri për lëkurën. Mjafton që fillimisht të aplikoni vitaminën C, të prisni sa të përthithet tërësisht dhe më pas të aplikoni kremin e diellit.

Këshillë: Vitamina C këshillohet të përdoret pas aplikimit të tonikut ose locionit parapërgatitor që përdorni në rutinën tuaj.

2. Kërkoni të njëjtën pamje dhe përqendrim tek secili produkt me vitamin C


Së pari, duhet të keni parasysh se marka të ndryshme dermokozmetike ndjekin filozofi të ndryshme për të njejtin produkt. Pra, ka marka të cilat vitaminën C e sjellin në trajtë serumi viskoz, xhelatinoz ose vajor, ashtu si ka dhe marka të cilat zgjedhin ta sjellin në forme kremi, xhel-kremi ose koncentrati të fuqishëm. Një product mund të ketë vitaminë C në trajtën e ekstrakteve citrike, ashtu sikur ka dhe produkte që e kanë në trajtën e acidit L-askorbik (forma më e fuqishme e vitaminës C ). Prandaj produkte të ndryshme me vitaminë C kanë tekstura, përqendrime dhe japin reagime të ndryshme në lëkurë

3. Përdorni produkt me përqendrim më të lartë ose me teksturë që nuk i përshtatet tipologjisë së lëkurës suaj

Kjo pikë lidhet edhe me pikën e mësipërme. Për të gjetur vitaminën C që i përshtatet lëkurës suaj, duhet të bazoheni në tipologjinë e saj dhe për më tepër në faktin se sa e ndjeshme është lëkura juaj. Këshillohet që lëkurat e ndjeshme të mos përdorin që në fillim produkte të përqendruara me vitaminë C, pasi mund t’u shkaktojë ndjesi diskomforti.

Përzgjidheni me kujdes teksturën! Edhe pse një produkt me vitaminë C mund të jetë më i përfoluri i momentit, ai mund të mos i përshatet tipologjisë së lëkurës suaj. Në këtë rast lëkura juaj nuk e përthith tërësisht dhe ju nuk merrni rezultatin e dëshiruar.

4. E përdorni në vend të hidratuesit

Shumë nga ju pasi kanë provuar vitaminën C shprehen se lëkurën e kanë ndjerë të thatë ose të tërhequr edhe pse përdorimi ka qenë i rregullt. Por a keni përdorur hidratues? Shumë prej përdoruesve janë shprehur se me përdorimin e vitaminës C, aplikimin e një hidratuesi e kanë menduar të panevojshëm për lëkurën. Në fakt kjo është e gabuar. Pavarësisht përqendrimit të vitaminës C, teksturës së produktit dhe përpikmërisë së aplikimit, NUK duhet të zëvendësoni hidratuesin me vitaminën C. Ato kombinohen mjaft mirë së bashku, pa qenë e nevojshme që të hiqni dorë nga hidratuesi. Dhe JO! Lëkura nuk mbingarkohet nëse i përdorni të dy, përkundrazi rezultati do të jetë mjaft i mirë.

5. Nuk tregoni kujdes me kohën e hapjes

Pavarësisht formës farmaceutike dhe përqendrimit që ka vitamin juaj, nuk këshillohet përdorimi i produktit të hapur më tepër se 3 muaj (idealja është 2 muaj). Vitamina C oksidohet, për pasojë ndryshon ngjyrë, teksturë dhe shpesh merr aromë të pakëndëshme. Duke u oksiduar, efektiviteti ulet, ndërkohë që lëkura mund të mos e përthithë si më parë.

6. Gaboni në kombinime produktesh

Për rezultate më të fuqishme ose më të shpejta, ndodh që këshillohen edhe kombinime të vitaminës C me produkte të tjera. Por tregohuni të kujdesshëm. Mos i  përzieni/ kombinoni në të njejtën kohë. Mos i vendosni direkt njëri pas tjetrit. Raste të tilla sjellin skuqje, irritim dhe rrjepje të lëkurës.
 Mos përdorni në të njejtën kohë vitaminën C me retinolin ose niacinamidet. Mund t’i keni pjesë të rutinës suaj, por shmangni oraret e afërta të përdorimint të njërit produkt nga tjetri.

Kujdes në përdorimin e AHA/BHA  në të njejtën kohë me vitaminën C.

Për ju që përdorni benzyl peroxide, mundohimi ta përdorni sa më larg nga vitamina C dhe të hidratoni lëkurën.

Më poshtë disa sugjerime të produkteve kozmetike me vitaminë C në përmbajtje:


Ndoshta mund t’ju interesojnë edhe artikujt e mëposhtëm:

Si të dalloni lëkurën e thatë nga ajo e dehidratuar

Aknet – si t’i trajtojmë në mënyrë natyrale

X-ingredients – Krijo TI formulimin ideal për lëkurën tënde