Higjiena orale te bebet & fëmijët-këshilla për dhëmbë të fortë

A e di se higjiena orale te fëmijët duhet të fillojë që në moshë fare të vogël dhe është shumë e rëndësishme për shëndetin e dhëmbëve në të ardhmen?

Ju mund të kujdeseni që vogëlushët tuaj të mësojnë çdo gjë rreth pastrimit të dhëmbëve nëpërmjet këtyre këshillave:

Foshnjat 0-2 vjeç

Duke qenë se në këtë moshë fëmijët janë tepër të vegjël për t’u kujdesur për veten, jeni ju ata që duhet të kujdeseni më së miri për higjenën e tyre orale.

 • Mbështillni gishtin tregues me një garzë të pastër dhe pastroni mishrat e dhëmbëve brenda dhe jashtë pas çdo vakti.
 • Sigurohuni që foshnja juaj të ushqehet shëndetshëm. Shmangni lëngjet dhe ushqimet me sheqer të shtuar.
 • Mos përdorni për të vegjëlit tuaj pastë me fluor nën moshën 2 vjeç.
 • Caktoni të paktën një takim me dentistin para se foshnja juaj të bëjë 1 vjeç.
 • Pas muajit të 12-të, këshillohet që lëngjet, të mos konsumohen në shishe biberoni por në gotë trajnuese.

Fëmijët 2-5 vjeç

Pas moshës 2 vjeçare, të vegjlit tuaj, janë më të aftë për të kuptuar e për këtë arsye mund të fillojnë të kujdesen për higjenën orale nën kundesin tuaj.

Kini parasysh këto këshilla:

 • Ata mund të fillojnë të lajnë dhëmbët e tyre vetë që në moshën 2 vjeçare, por mund të kenë nevojë për ndihmën tuaj të paktën deri në moshën 5 vjeç.
 • Mësoni fëmijët të përdorin sasinë e duhur të pastës së dhëmbëve me fluor (sa 1 kokërr bizele). Mos i lejoni kurrsesi ta gëlltisin pastën e dhëmbëve, edhe nëse ajo ka shije të këndshme frutash.
 • Zgjidhni furçë me kokë të vogël, fije të buta dhe bisht që mbahet lehtësisht nga fëmijët.
 • Mësojini fëmijët t’i pastrojnë dhëmbët fillimisht nga ana e brendshme e më pas jashtë. Mos harroni kurorën e dhëmbëve! Në këtë mënyrë, pastrimi është më i plotë dhe nuk anashkalohen zonat e vështira për t’u pastruar.
 • Zgjidhni një orar larg orës së gjumit për fëmijët tuaj në mënyrë që ata mos të jenë të lodhur për të pastruar dhëmbët siç duhet.

Fëmijët mbi 5 vjeç

Nëse deri në këtë moshë ju keni qenë pranë tyre me këshillat e duhura që higjena orale të jetë sa më të mirë, ata do të janë të aftë të kujdesen vetë për dhëmbët e tyre mjaft mirë. Megjithatë, serish janë disa pika që duhet t’i keni parasysh.

 • Këshilloni vazhdimisht fëmijët të pastrojnë dy herë në ditë dhe të përdorin fillin dentar.
 • Shpjegojini rëndësinë e ndërrimit të furçës së dhëmbëve çdo 3 muaj.
 • Mos neglizhoni vizitat tek dentisti edhe nëse ju nuk shihni asnjë problem apo edhe nëse fëmija juaj nuk ankohet për dhimbje.
 • Tregoni kujdes me dietën ushqimore të fëmijëve. Shmangni sheqerin e tepërt dhe mbajini larg konsumit të çamçakëzëve.
 • Tregoni kujdes në përzgjedhjen e produkteve të higjenës dentare. Përshtasni produktet me moshën e fëmijëve tuaj.

Higjiena orale për fëmijë – disa nga produktet e që mund të blini online në FarmaOn.

Ndoshta mund t’ju interesojnë edhe artikujt e mëposhëm:

Si të zgjidhni ushqimin e duhur për fëmijën tuaj që nga lindja

9 mënyra si të forconi shëndetin e fëmijës suaj